Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Víte, jak správně vyfiletovat kapra?

Filetování kapra
Filetování kapra Autor: istockphoto.com
Každý rok si tuto otázku pokládá nejedna česká rodina. Čísla však potvrzují, že čerstvě usmaženému kapřímu řízku s bramborovým salátem neodolá víc než 70 procent českých rodin.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Už máte rozmyšleno, jak si kapra letos připravíte? Nejčastěji se obalují a smaží klasické podkovy, které jsou ale zároveň i plné kostí. A tak abyste letos měli o něco méně strachu ze zapíchnuté kosti v krku, zkuste pro změnu připravit kapří filet. Díky odstranění žeberních kostí a prořezáváním menších kůstek zůstane krásný masitý filet. Poradili nám profesionálové hypermarketů Globus.

Stručný postup, jak nafiletovat vykuchaného kapra:

1. Nejdříve odřízněte hlavu, řez udělejte hned nad skřelemi šikmo od hřbetu k břišní části tak, aby skončil těsně za prsní ploutví. Z hlavy můžete připravit vývar pro základ rybí polévky.

Tip: Skřele se nacházejí na předělu mezi hlavou a tělem a chrání žábry před vnějším poškozením.

Filetování kapra 1
Filetování kapra 1
TZ

2. Odřízněte ocasní ploutev.

3. Dále můžete kapra rozdělit podélným řezem na půlky anebo příčně na podkovy.

Filetování kapra 2
Filetování kapra 2
TZ

Porcování podélným řezem na půlky a poté na filety bez hřbetní kosti a žeberních kostí.

1. Podélným řezem kolem páteře rozřízněte kapra na dvě poloviny. Řez udělejte od hlavy směrem k ocasu a ostřím nože kopírujte silné žeberní kosti do cca jejich dvou třetin. 

Filetování kapra 3
Filetování kapra 3
TZ

2. Obě poloviny kapra položte vnitřní částí dolů a opatrně odřízněte hřbetní kost a vznikne krásný filet z kapra. Řez opět začínejte směrem od hlavy k ocasní části.

3. Nyní z takto očištěného filetu kapra bez hřbetní kosti odstraníme i kosti žeberní. Filet si obraťte kostmi nahoru a seřezávejte je směrem od páteře k břišní části. Ideálně použijte dlouhý tenký ostrý nůž, abyste odstranili více kostí najednou. Ořez z kapra najde své využití při přípravě rybí polévky.

Filetování kapra 4
Filetování kapra 4
TZ

Tip: Nyní se ve filetu nacházejí už jen drobné kůstky, které jsou rozmístěny po celém trupu kapra. Hustými řezy ve vlákně masa je ale můžete rozporcovat na zhruba 3 milimetry krátké.

Související témata: kapr , filetování
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama