Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Poznejte základní suroviny vietnamské kuchyně

Suroviny pro vietnamskou kuchyni

Suroviny pro vietnamskou kuchyni Zdroj: isifa.com

  • Zavřít
Suroviny pro vietnamskou kuchyni

Suroviny pro vietnamskou kuchyni Zdroj: isifa.com

Vietnamská kuchyně zažívá v Čechách nebývalý boom. Není divu, autentické chutě Vietnamu jsou vyvážené, výsledné pokrmy zdravé a z čerstvých surovin. A právě s typickými surovinami vás chceme seznámit v tomto článku.

Seznam.cz banner

Rýže a nudle

Jako u většiny asijských kuchyní je i u vietnamské základní surovinou rýže. Nejpopulárnější plodina je využívaná jako příloha k jídlu, z rýžové mouky se vyrábějí nudle a rýžový papír.

Nudle jsou ve Vietnamu velmi oblíbené a je celkem běžné, že tam lidé jedí i více nudlových jídel za den. Rýžový papír se používá k balení rolek, které se namáčejí do omáček. Z rýžové mouky se také dělají speciální palačinky vařené na sítku v páře. Všechny produkty z rýžové mouky jsou navíc vhodné i pro lidi s celiakií.

Rýžové nudle; foto: isifa.com

Zelenina a ovoce

Převážná část Vietnamu je napojena na říční systém, který zahrnuje deltu Červené řeky a deltu řeky Mekong. To vytváří ideální podmínky pro pěstování nepřeberného množství druhů zeleniny a ovoce, které Vietnamci při vaření hojně využívají.

Běžně se používá zelí, česnek, jarní cibulka, mrkev, paprika, chilli papričky, rajčata, bambusové výhonky, salát, okurka, celer a houby. Tyto druhy zeleniny se hodí do polévek servírovaných s nudlemi, přidávají se do smažených pokrmů i do kari omáček, balí se do rýžového papíru nebo se z nich dělají saláty.

Z ovoce je populární mango, ananas, meloun, liči a mandarinka, které se jedí jednoduše syrové jako svačinka nebo doplňují sladká jídla. Ovoce se také přidává do slaných a pikantních pokrmů jako kontrastní chuť.

Ovoce, zelenina a koření; foto: Thinkstock

Luštěniny, oříšky a semínka

Luštěniny, jako jsou fazole, hrášek a čočka, se ve Vietnamu běžně používají. Například tofu, vyrobené ze sójových bobů, je obvyklou surovinou v mnoha tradičních jídlech. Fazolové klíčky a cukrový hrášek jsou také velmi populární surovinou, kterou si jednoduše můžete dopřát i v našich podmínkách.

Arašídy se používají v podobě pasty, burákového másla, a přidávají se do dušených pokrmů, polévek a nudlových jídel. Nebo buráky můžete nasekat a ozdobit jimi jídlo – přidají chuť i texturu.

Sezamová semínka jsou základem voňavého sezamového oleje, kterého stačí do jídla přidat jen trošku, ale díky nezaměnitelné kouřové chuti to s výsledkem udělá zázraky. Celými praženými semínky také můžete posypat jídlo při servírování.

Ryby a mořské plody

Vietnam je orámován oceánem a také ho protíná mnoho řek, proto jsou ryby a korýši významnou součástí vietnamské gastronomie. Krevety, krabi, olihně, mušle a nejrůznější ryby jsou ve Vietnamu velmi oblíbené. Vaří se z nich polévky, smaží se, vaří se s omáčkami s kari a kokosem, využívají se do rýžových pokrmů nebo se balí do rolek z rýžového papíru.

Maso a drůbež

Hovězí se tradičně jí střídmě napříč celým Vietnamem. Vepřové je populárnější, ale přesto se jí jen občas. Pokud se používá maso, jedná se vždy spíše o menší množství, jako doplněk ostatních surovin. Příkladem je populární polévka Phở bò, což je vývar s rýžovými nudlemi doplněnými jemňounce nakrájenými plátky hovězího.

Drůbež, především kuře, se jí pravidelně a oblíbená je nejen v teplých jídlech, ale i studená v salátech.

Bylinky a koření

Sójová omáčka se používá především v severní části Vietnamu, která sousedí s Čínou, ale výjimečně ji najdete i v jídlech středního a jižního Vietnamu, kde je nejdůležitějším dochucovadlem rybí omáčka (nuoc mam). Rybí omáčka se vyrábí z fermentovaných ryb, je velmi slaná a využívá se k dochucování širokého spektra pokrmů a je také součástí mnoha omáček, do kterých se jídlo namáčí.

Čerstvé bylinky jsou dalším základním prvkem vietnamské kuchyně. Nasekané bylinky se pro doplnění chuti sypou na hotové jídlo – je to dobré a krásně to vypadá. Nejčastěji používané bylinky jsou koriandr, máta a perila.

Perila; foto: Thinkstock

Chilli papričky a černý pepř dodávají pokrmům pikantní chuť. Jemně nakrájené kousky chilli se používají jako jedlá ozdoba mnoha jídel. Další nezaměnitelné chutě ve vietnamské gastronomii zastupuje česnek, citronová tráva, zázvor, ocet, koření pěti vůní, omáčka hoisin a šťáva z citronů a limetek.

Kam vyrazit na nákupy

Většina základních surovin, bez kterých se při vaření vietnamské kuchyně neobejdete, je už dnes bez problému k sehnání i v českých obchodech. Omáčky, rýžové nudle i papír, koření – to vše najdete ve všech hypermarketech, sázkou na jistotu jsou vietnamské večerky – a pokud tam něco nenajdete, zeptejte se obsluhy, většinou vám rádi obstarají vše, co potřebujete. Čerstvé bylinky, zeleninu a ovoce najdete na trzích a v dobře zásobených vietnamských obchodech „ovozel“. A náš tip? Vše na jednom místě najdete ve velkotržnici SAPA v pražské Libuši. Pojměte to jako dobrodružný výlet za novou gastronomií, množství bylinek, omáček a surovin vás ohromí. A dají se tady ochutnat autentické pokrmy, které si pak můžete zkusit uvařit doma.

Připravila Klára Michalová

Vietnamský hovězí vývar Pho bo tai Recepty

Vietnamský hovězí vývar Pho bo tai

73
Bún chả – grilovaný vietnamský bůček s rýžovými nudlemi Recepty

Bún chả – grilovaný vietnamský bůček s rýžovými nudlemi

58
Saigonské čerstvé letní závitky Recepty

Saigonské čerstvé letní závitky

87
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky Vietnam jídlo ovoce papír zelenina bylinky omáčka suroviny pokrm vietnamská kuchyně nudle bylinky ingredience nudle

Návrhy pro vás

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu Sladké

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo Předkrmy a chuťovky

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace Recepty

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli Maso

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě Sladké

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši Polévky

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši


Přečtěte si také

Sladké
Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Prostřeno!
Prostřeno: Zelený samet s bylinkovým šepotem

Prostřeno: Zelený samet s bylinkovým šepotem

Prostřeno!
Prostřeno: Tropická harmonie s dotekem pomerančového bitteru

Prostřeno: Tropická harmonie s dotekem pomerančového bitteru

Prostřeno!
Prostřeno: Oheň a pepř v elegantní rovnováze

Prostřeno: Oheň a pepř v elegantní rovnováze

Prostřeno!
Prostřeno: Zlatý polibek citrusů a vášně

Prostřeno: Zlatý polibek citrusů a vášně

Novinky
Zdeněk Pohlreich servíruje dvojitou porci novinek: nová kuchařka Super jednoduše – Těstoviny a vlastní YouTube kanál.

Zdeněk Pohlreich servíruje dvojitou porci novinek: nová kuchařka Super jednoduše – Těstoviny a vlastní YouTube kanál.

Soutěže Prostřeno!
Soutěžte s Prostřeno! o produkty Ziaja v hodnotě 1.000 Kč (20. - 23. 10. 2025)

Soutěžte s Prostřeno! o produkty Ziaja v hodnotě 1.000 Kč (20. - 23. 10. 2025)

Předkrmy a chuťovky
Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Sladké
Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě Sladké

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky Sladké

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky

Recepty
Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli Maso

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Maso
Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve Vegetariánské

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl Maso

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl Polévky

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Předkrmy a chuťovky
Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace Recepty

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Vegetariánské
Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Sladké
Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Maso
Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Přílohy

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Kovářová vytýká kolegům: Nezaslání rozpočtu? Od Stanjury je to zbytečný naschvál, uznala Večerní neštěstí u Českého Brodu: Vlak srazil dítě, na místě zemřelo Smrtelný výbuch v Berlíně: Jedna žena nepřežila, zranilo se osm lidí včetně dětí

prima-zeny

Farmář Kotek s rodinou nadchl první diváky: Skvělý projekt plný emocí a opravdovosti Mia vraždila ihned po kulatém stolu. Daniela zrádkyni podpořila, avšak nevědomky Další zrádce odhalen: Báru prozradila unavená tvář, pomohla i ďábelská Mia

prima-zoom

Proč ve vlacích nejsou bezpečnostní pásy? Promyšlená loupež v Louvru trvala jen 7 minut. Nádherný šperk s 1 354 diamanty ale pachatelé ztratili při útěku Nejzáhadnější UFO všech dob letělo rychlostí 6 400 km/h. Američané mají data z radarů i výpovědi svědků

prima-fresh

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu Zdeněk Pohlreich servíruje dvojitou porci novinek: nová kuchařka Super jednoduše – Těstoviny a vlastní YouTube kanál. Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

prima-cool

10 nejděsivějších hororů všech dob Zaklínač vrazil do srdcí fanoušků další dýku. Představení oblíbené postavy připomíná fantasy parodii Další ikonická lokace z Harryho Pottera odhalena. Takhle bude vypadat nová Příčná ulice

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Podzim vyzývá ke změně interiéru. Pohodlí domova navodí retro i skandinávský styl Ráj na zemi existuje. Vila, v níž žily hvězdy i spoluzakladatel Googlu, je k mání Trnky, jeřabiny, mišpule i dřínky zesládnou, až když zmrznou

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.