Snad na žádném stole nesmí chybět pepřenka. Pepř používáme denně. Víte ale, odkud pochází? Znáte jeho druhy? A myslíte, že je zdravý? To vše se dozvíte v tomto článku. Jen pozor, nepřepepřete!
Pepř – používejte často, ale s rozumem
Stálezelená popínavá rostlina pepřovník černý připomíná chmel. Je to nejrozšířenější koření používané ve všech kuchyních. Dováží se z řady tropických zemí, i když pochází z Indie.
Trocha zajímavé historie: Středověká církev zakazovala pepř černý používat v klášterech – podporuje totiž tělesné žádosti. Byl zde nahrazován plody drmku, který naopak tělesné žádosti tlumil.
Základní druhy pepře:
Plody se sklízejí v různém stupni zralosti a procházejí různým procesem zpracování. Získáváme tak tři základní druhy pepře:
Pepř černý: fermentace nezralých zelených bobulí
Pepř bílý: slupky se oddělí od zralých bobulí
Pepř zelený: usušené nedozrálé bobule
Jiné pepře:
Barevný pepř celý: Směs zeleného, bílého, černého a červeného pepře. Při pomletí na mlýnku až při vaření vyniká čerstvá chuť a aroma.
Červený (růžový) pepř: Není pravým pepřem. Chuť je nasládlá, jemně pikantní a aromatická.
Sečuánský pepř: Je velmi aromatický, mírně dřevitý s nádechem citrusů.
Dlouhý pepř: Pochází z jihovýchodní Asie a je příbuzným černého pepře, ale je ostřejší a má jemnou sladkou chuť s tóny kardamomu.
Kajenský pepř: Jsou mleté chilli papričky. Často se doporučuje používat místo klasického pepře – je zdravější, nedráždí a mohou ho používat i astmatici.
Vyzkoušejte hovězí na pepři
Suroviny:
• 1000 g hovězího masa (kýta, plec)
• 750 g cibule
• 2 lžíce sádla
• 2 skleničky hovězího vývaru
• 20 kuliček pepře (hrubě namletých)
• 4 ks hřebíčku
• 2 ks bobkového listu
• 2 lžíce hladké mouky
• 1 lžička cukru
• 1 lžička soli
• 2 lžičky citronové šťávy
Postup: Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a maso na kostky. Na sádle orestujeme maso a cibuli. Přidáme pepř, hřebíček, bobkový list a sůl. Zalijeme vývarem a dusíme asi 60 minut. Potom přidáme cukr a citronovou šťávu a dusíme do změknutí. Nakonec zahustíme moukou.
Jako přílohu lze univerzálně použít knedlíky, chléb, těstoviny, brambory i rýži.
I když bylo prokázáno, že pepř zlepšuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu a omezuje nadýmání, je dobré se při jeho používání řídit stejným pravidlem jako u ostatních silně aromatických koření – používat s rozmyslem a v rozumné míře!
Autor: Alžběta Krchová