návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

7 skvělých způsobů, jak využít při vaření obyčejnou formičku na led!

Využijte formičky na led
Využijte formičky na led Autor: iStock
Stará dobrá formička na led, kterou máte doma možná už pěkných pár desítek let, může být neocenitelný pomocník v kuchyni. Víte, jak se dá její tvar skvěle využít při vaření?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Určitě ji znáte, za posledních pár desítek let v podstatě nezměnila tvar. Možná barvu, dá se sehnat v mnoha barevných odstínech a tvrdý plast vystřídal kuchyňský silikon. Ale její podstata zůstala stejná. To je formička na led, jak ji zná celý svět. Obdélníkového tvaru s “chlívečky” na kostky ledu, které se plní vodou. 
Trochu vzala za své, když se výrobci ledniček rozhodli, že budou sypat led přímo ze zásobníků. Ale formička ze zemského povrchu stejně nezmizela.
Chytré kuchařky a hospodyňky dávno objevily, že její tvar z ní dělá geniální dávkovače na různé zamrazené ingredience, které stačí prostě vytáhnout z mrazáku v pravý čas a vyloupnout ven.
Zkuste si dle jejich nápadů zjednodušit vaření i vy!

1) zelené bylinky

Bylinky se dají samozřejmě sušit, ale pokud je máte raději čerstvé, můžete si jimi naplnit formičky na led. Zalít se dají olejem nebo obyčejnou vodou a později použít na vaření nebo na dochucování. Krásně se na to hodí kopr, tymián, šalvěj nebo rozmarýn, můžete si udělat i směsi, které máte nejraději. Oregano s tymiánem se bude hodit do italských jídel, majoránka, kopr nebo libeček zase do české kuchyně. Formičky na led jsou také skvělé k uchování bylinkového pesta, které vám v lednici moc dlouho nevydrží, v mrazáku ale ano, a vy si tak můžete užít výraznou chuť pesta kdykoliv na něj dostanete chuť.

Uchovejte si v mrazáku čerstvé bylinky
Uchovejte si v mrazáku čerstvé bylinky
iStock

2) česneková pasta

Pokaždé, když kvůli vaření loupete, mačkáte a třete česnek, musíte se ujistit, že to stojí za to, protože je o moc lepší než sušený nebo granulovaný. A máte pravdu. Nicméně, taková mražená česneková pasta se při vaření moc hodí. Pokud byste si ji připravili do sklenice, budete mít problém vyškrábat ze zmrzlé hmoty to pravé množství. Ale co si připravit namačkaný česnek do formičky na led? Vždycky vyloupnete do polévky nebo omáčky přesně to pravé množství a budete alespoň na chvíli bez práce! 

3) ovocný led

Velice efektní záležitost do koktejlů a drinků je ovocný led. Do formičky nasypte druhy malého, nejlépe bobulového ovoce, jako jsou kuličky rybízu, borůvky, ostružiny nebo kusy jahod. Pak vše zalijte vodou a nechte zmrznout. Až budete návštěvě míchat drink, nezapomeňte do něj vhodit pár kostek ledu se zmraženým ovocem, bude se krásně a efektně rozpouštět. A pokud jste propadli kouzlu jedlých květin, můžete podobně připravit i nádherné květinové ledové kostky.

Do ledových kostek uschovejte živé květy
Do ledových kostek uschovejte živé květy
iStock

4) domácí bujon

Jestli vás podivné polévkové kostky nebaví a raději sázíte na domácí bujon, můžete si udělat jeho supersilnou verzi a použít formičku na led. Nalijte do dávkovacích políček zredukovaný, hodně silný bujon, a když budete potřebovat oživit omáčku nebo polévku, prostě sáhnete do mrazáku a jednu či dvě dávky uvolníte při vaření do jídla.

5) ovocná tresť

Máte rádi jogurt s něčím svěžím navrch? V létě vás báječně ochladí domácí ovocná tresť, kterou si vyrobíte jednoduše v mixéru a dáte zmrazit do formiček na led. Kostky pak můžou sloužit k ochucení letních pohárů a koktejlů nebo jako svěží minizmrzliny, pokud do nich ještě zapíchnete držátka (kusy špejlí nebo třeba nastříhané plastové brčko). A stejně tak lze zmrazit ovocná nebo zeleninová pyré, která připravujete pro malé děti. Domácí přesnídávku tak máte vždy po ruce.

Ovocné i zeleninové pyré vždy po ruce
Ovocné i zeleninové pyré vždy po ruce
iStock

6) ochucené máslo

Pochutnáte si rádi na steku z hovězího nebo lososa, na kterém se lahodně roztéká domácí ochucené máslo? Ale kdo se s ním má pokaždé dělat? Stačí si vyrobit do mrazáku zásobu s příchutí, kterou máte nejraději. Zkuste do másla přimíchat sůl, nasekané bylinky, chilli a trochu česneku. Nebo pažitku či medvědí česnek. Ochuceným máslem naplňte formičku na led a můžete si vždy trochu vyloupnout, když máte na talíři dobrý kousek masa.

Ochucené ledové kostky

Připravte si ochucené ledové kostky! Máme pro vás 6 nápadů, jak na to

7) citronová šťáva

Pokud vás nebaví pokaždé vymačkávat citrony, když si chcete oživit drink, čaj nebo salátovou zálivku, udělejte to chytře. Nakupte pořádný pytel bio citronů, vymačkejte je najednou a můžete i na jemno nastrouhat kůru. Šťávou s kůrou naplňte formičku na led a nechte zamrazit. Pak jen v pravý čas vyloupněte zmrzlou šťávu a šup s ní do drinku, těsta nebo na salát. Pokud rádi připravujete asijskou kuchyni, bude se vám hodit i stejně zakonzervovaná limetová šťáva. Až narazíte na limetky v akci, nakupte jich aspoň 20 a udělejte si zásobu v mrazáku.

Je toho určitě ještě více, co se dá s báječnou formičkou na led v kuchyni podniknout. Zapojte fantazii a uvidíte, jak vám tahle obyčejná, ale geniálně jednoduchá věcička dokáže ulehčit život v kuchyni!

Autor: Kamila Ulčová

Související témata: ledové kostky , formičky na led , kuchyňské triky
Reklama