Vložte jednu do sklenice s vaším oblíbeným (alko i nealko) nápojem a v klidu pozorujte, jak se vedro dne rozpouští….
Připravte si ochucené ledové kostky! Máme pro vás 6 nápadů, jak na to
Citronovo-malinové
2 lžíce cukru
250 ml vody
75 ml citronové šťávy
vanička čerstvých malin
1 citron nakrájený na tenké plátky
Cukr nechte rozpustit v teplé vodě. Vmíchejte citronovou šťávu. Maliny rozdělte do tvořítek nebo formiček k jedné straně a na druhou vložte plátek citronu. Zalijte citronádou a dejte zmrazit. Tahle kostka z čisté pramenité vody v mžiku vyrobí prvotřídní citronádu.
Ovocné
Do tvořítka na led nebo formiček vlijte vrstvu jedné ovocné šťávy (jablečné, brusinkové, pomerančové) a dejte zmrazit. Až vrstva zmrzne, vlijte další, jinobarevnou vrstvu a nechte ji také zmrazit. Můžete samozřejmě pracovat i jen s jedním druhem šťávy. Tahle kostka zesílí ovocné džusy, ale příjemně ochutí i čisté minerálky a ledové čaje.
Levandulové
Z čerstvé levandule sdrhněte kvítky. Vsypte je do tvořítka na led nebo do formiček a zalijte vodou, v niž jste rozpustili trochu cukru (podle vaší chuti). Nechte zmrazit a použijte například do ledového čaje nebo míchaných drinků. Levandule dobře doplňuje například citronový sirup a zajímavá je v kombinaci se střiky z bílého, ne úplně suchého, vína.
Jahodové s mátou
Úhledné kousky jahod a lístky máty vložte do tvořítka na led nebo do formiček. Zalijte je čistou vodou a nechte zmrazit. Ovoce vybírejte pevné a nepoškozené. Můžete ho používat samotné nebo v kombinaci, případně s různými bylinkami. Dobré kombinace tvoří třeba mango a jahody, meloun a máta, broskev a lesní jahody, jahody a tymián… možností je nekonečně.
Pomerančové
370 ml pomerančové šťávy
2 lžíce limetové šťávy
1 pomeranč nakrájený na plátky
Obě šťávy promíchejte v míse. Do tvořítek na ledové kostky nebo do formiček vložte plátky pomeranče, zalijte šťávou a dejte zmrazit. Skvěle ochutí perlivé i neperlivé minerálky.
Okurkové
250 ml vody
1 okurka, oloupaná a zbavená semínek
trocha hrubé soli
Opláchnuté okurky nakrájejte na různé plátky. Vložte je do tvořítka na ledové kostky nebo do formiček, zalijte vodou s trochou soli a dejte zmrazit. Tato kombinace se skvěle hodí třeba do ledového jogurtového nápoje. Před zmrazením můžete do tvořítek vložit i lístek bazalky.
Připravila Jitka Rákosníková a Klára Michalová