Naučte se, jak vyrobit nejlepší domácí vanilkový extrakt, který bude chutnější než z obchodu. Je super snadný a vyžaduje pouze dvě ingredience. Perfektně slouží i jako jedlý dárek, protože navíc skvěle vypadá.
Domácí vanilkový extrakt nemá konkurenci. Navíc ušetří spoustu peněz
Vaše pečené dobroty dostanou díky domácímu vanilkovému extraktu úplně nový chuťový rozměr. Nic totiž nenahradí kvalitní a poctivé suroviny, které s výsledným pokrmem dokážou zázraky.
Kvalitní vanilkový extrakt poznáte, když odšroubujete víčko a ucítíte silnou vůni. Imitace a méně kvalitní extrakty postrádají kombinaci ovocných a zemitých tónů. Většinou je cítit pouze alkohol. Kvalitní vanilkový extrakt není zrovna levnou záležitostí. O to větší radost můžete mít z toho, že jde jednoduše vyrobit doma.
Na výrobu vanilkového extraktu budete potřebovat:
- vanilkové lusky
- silný alkohol, nejlépe vodku
- sklenici s uzavíráním
Vodka se na výrobu vanilkového extraktu používá, protože má neutrální chuť. Použít můžete i rum, ale počítejte s tím, že rumová chuť nezmizí.
Výroba vanilkového extraktu
Na kuchyňském prkénku rozřízněte podélně vanilkové lusky. Čajovou lžičkou nebo nožem vydlabejte semínka a ta vložte do připravené čisté sklenice. Takto to udělejte se všemi semínky.
Prázdné lusky také přidejte do sklenice. Pokud bude potřeba, přeřízněte je, aby se do nádoby vešly a byly celé ponořené. Nyní přilijte vodku, sklenici dobře uzavřete a protřepte ji, aby se semínka odlepila od stěn sklenice.
Nyní začíná fáze dlouhého louhování. Platí, že čím déle se bude vanilka louhovat v alkoholu, tím bude chuť intenzivnější. Silný a kvalitní extrakt získáte za půl roku. Používat jej můžete ale i dříve.
Bezedný kelímek
Pokud vám bude extrakt docházet, znovu ho doplňte vodkou. Alkohol funguje jako konzervant a není problém v něm opět nechat vanilku louhovat. V případě častého doplňování přihoďte do extraktu novou vanilku s vydlabanými semínky.
Nejlepší vanilkové lusky na výrobu extraktu
Madagaskarská bourbonská vanilka – to, co si většina lidí spojuje s vanilkovou příchutí. Plná, krémová, sladká a jemná chuť s dlouhotrvajícími chuťovým tónem.
Tahitská vanilka – květinové aroma s tóny třešňové, lékořicové a karamelové chuti.
Mexická vanilka – sladké i dřevité chuťové tóny s kořenitým nádechem hřebíčku a muškátového oříšku.
Obdarujte blízké
Vanilkový extrakt poslouží jako skvělý dárek. Trochu nalijte do malé zavařovací sklenice nebo jiné skleněné lahve s uzávěrem. Uzavřete, zavažte na hrdle mašli a ozdobným fixem napište na sklenici „Vanilkový extrakt“.
Zdroj: daringgourmet.com; foto: iStock.com