Suroviny
- mouka 400 g
- jablko 6 ks
- vejce 4 ks
- cukr 140 g
- prášek do pečiva 4 ks
- mléko 2 lžíce
- máslo
- skořice
- vanilkový cukr 250 g
- moučkový cukr
- ořech
Postup přípravy
Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky, které si schováme. Z mouky, prášku do pečiva, másla, čtyř žloutků a cukru vypracujeme těsto. Třetinu těsta si dáme zamrazit, ze zbytku vytvoříme placku a dáme ji na plech na pečicí papír.
2. Oloupeme a nastrouháme si všechna jablka a posypeme je skořicí, ořechy a vanilkovým cukrem. Jablečnou hmotou s cukrem poklademe připravené těsto na pekáči.
3. Z bílků, špetky soli a třtinového cukru si ušleháme sníh. Rozprostřeme ho na koláč a nakonec ještě navrch nastrouháme těsto z mrazáku. Koláč dáme péct na 180 stupňů dozlatova. Moučník na závěr posypeme moučkovým cukrem a podáváme se zakysanou smetanou, případně se šlehačkou.