Suroviny
- hovězí svíčková 750 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladká mouka 15–20 ml
- máslo 60 ml
- cibule (středně velké, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky) 2 ks
- žampiony (hnědé, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky) 250 g
- rajský protlak 30 ml
- zakysaná smetana 150 ml
Nejobvyklejší Stroganoff bývá s osmaženou cibulí a žampiony, podávaný s rýží. Je ale i několik jiných způsobů. Tahle verze je kombinací několika různých receptů a je naprosto skvělá.
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na 5 mm tenké plátky, potom na proužky 5 mm silné a 5 cm dlouhé. Dobře okořeňte solí a pepřem a dejte je spolu s moukou do plastikového sáčku. Dobře protřepejte, aby se maso úplně obalilo.
- Na pánvi s těžkým dnem rozpalte polovinu másla a smažte cibuli, dokud nezačne trochu hnědnout. Cibuli děrovanou lžící vyndejte. Do stejné pánve dejte žampiony a opékejte, dokud nebudou měkké. Vyndejte děrovanou lžící, na pánev dejte zbývající máslo a pořádně je rozpalte. V malých várkách opékejte masové nudličky asi 3–4 minuty, občas pánví potřeste, abyste se ujistili, že se maso na dně nepřichycuje. Potom várku vyjměte a dejte smažit další.
- Až bude všechno maso opečené, vraťte je na pánev spolu s cibulí a žampiony a vše prohřejte. Snižte teplotu a dosolte a opepřete, je-li potřeba. Přidejte rajčatový protlak a kyselou smetanu a jemně promíchejte, abyste uvolnili na dně přichycené kousky masa.
- Pánev s masem dejte do větší pánve s vařící vodou a nechte tak 5 minut, aby se chutě spojily. Podávejte s tenkými bramborovými hranolky.