Suroviny
- mléko
- hovězí maso 1 kg
- vývar 200-300 ml
- mrkev 200 g
- celer 200 g
- cibule 2 ks
- olej 50 ml
- červené víno 300 ml
- rajský protlak 1 ks
- máslo 50 g
- sůl
- pepř
- bobkový list
- nové koření
- hladká mouka
- petržel
- brambory
Postup přípravy
Maso očistíme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. V kastrolu rozpálíme olej a zprudka maso opečeme ze všech stran. Jakmile je dohněda, vyndáme ho ven.
Do kastrolu přidáme opět trochu oleje, vložíme nakrájenou zeleninu a orestujeme ji dozlatova. V polovině přidáme cibuli. K základu přidáme protlak a koření. Poté přidáme maso a po částech podléváme červeným vínem a vaříme, dokud se většina nevyvaří. Ke konci přidáme vývar, vše krátce povaříme a dáme do trouby přibližně na tři hodiny na 180-200 stupňů C.
Jakmile je maso měkké, vyndáme ho a vzniklou omáčku přecedíme a následně ji svaříme na požadovanou hustotu. Přidáme chlazené, na kostičky nakrájené máslo a dle chuti dochutíme solí a pepřem. Hotové maso podáváme s bramborovou kaší.
Brambory uvaříme v osolené vodě. Po uvaření slijeme vodu, přidáme máslo a rozšťoucháme, přitom přiléváme teplé mléko. Pokračujeme do té doby, dokud není kaše hladká.