Prostřeno: Hovězí consommé s celestýnskými nudlemi

Moje hodnocení
112x

Consommé je docela věda, náročná na čas, výsledkem by měl čirý vývar intenzivní chuti. Lenka postupovala podle receptu Zdeňka Pohlreicha.

5 porcí
120 minut

Suroviny

Postup přípravy

Kusy oháňky nebo kosti dejte na pekáč, přilijte trochu oleje, přidejte na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a neoloupanou cibuli. Promíchejte s divokým kořením a v troubě rozehřáté na 220°C zapečte zhruba půl hodiny.

Pekáč vyndejte z trouby, slijte přebytečný tuk a pekáč dejte na sporák. Přidejte rajský protlak a podlijte červeným vínem. Dobře promíchejte a na mírném ohni provařte, aby se odpařil alkohol. Kusy masa vyberte z pekáče a přendejte do velkého hrnce. To, co zbyde na pekáči, ještě pomalu orestujte, až se víno odpaří a zelenina zkaramelizuje. Poté obsah pekáče přidejte do hrnce k masu a zalijte studenou vodou.

Přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte pomalu táhnout 4-7 hodin. Poté vyndejte oháňku, vývar přeceďte a nechte vychladnout – ideálně přes noc.

K vyčištění vývaru a zesílení chuti smíchejte mleté hovězí se sněhem z bílků a tuto směs vmíchejte do studeného vývaru. Za stálého míchání přiveďte polévku k varu, poté stáhněte plamen a už bez míchání vařte asi hodinu. Poté naběračkou opatrně nabírejte vývar a přeceďte ho přes čisté plátýnko do nádoby.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prostřeno, soutěžící


Přečtěte si také

Recepty