Vepřové v omáčce
- rajský protlak 4 lžíce
- bílý vinný ocet 2 lžíce
- uzená paprika 1 lžička
- třtinový cukr 1 lžička
- dijonská hořčice 1 lžička
- sůl špetka
- chilli špetka
- vepřové plecko (nebo ramínko) 500 g
- olej
Zelný salát
- bílé zelí 300 g
- zakysaná smetana 2 lžíce
- majonéza 2 lžíce
- citronová šťáva 1 lžička
- cukr 1 lžička
- sůl
Postup přípravy
- Nejprve připravte barbecue omáčku. Smíchejte protlak, ocet, uzenou papriku, cukr hořčici, sůl a chilli a nechte odpočívat.
- Ramínko nakrájejte na čtyři stejně vysoké plátky, které na pánvi na oleji opečte z obou stran dozlatova. To trvá celkem asi 10 minut.
- Opečené ramínko spolu s olejem přendejte do zapékací misky a zalijte BBQ omáčkou. Vše společně promíchejte, aby se omáčka dostala úplně všude.
- Maso zlehka podlijte vodou, misku přiklopte a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 3/4 hodiny. Pak z misky odklopte víko a dopečte ještě asi 15 minut, aby na dně zbylo jen trochu omáčky.
- Hotové maso nechte zlehka zchladnout a vidličkami roztrhejte na vlákna, která promíchejte se zbylou omáčkou v misce.
- Zelí nakrájejte nebo nakrouhejte na tenké plátky. V míse pak zelí promíchejte se zbylými surovinami a nechte chvíli odpočinout, aby se chutě propojily.
- Při servírování rozkrojte housku, kterou nechte na řezu trochu opéct buď na suché pánvi nebo v kontaktním grilu.
- Naspod housky pak nandejte trochu salátu a navrch přidejte část trhaného masa. Celou náplň přiklopte druhou částí housky a hned podávejte.