Suroviny
- žampiony portobello 4 ks
- parmazán 30 g
- pepř (mletý) 1 špetka
- piniové oříšky 40 g
- rozmarýn 1 snítka
- hrubozrnná sůl 1 špetka
- bazalka 12 lístků
- balzamikový ocet 180 ml
- rukola 100 g
- focaccia (čtyřhránky) 4 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 420 ml
Postup přípravy
- Odřízněte nohy hub a špičkou ostrého nože udělejte otvory do spodních stran klobouků. Do některých vložte proužky česneku a do jiných sýr, rozmarýn a piniové oříšky.
- Do misky nalijte 140 ml balzamikového octa, sůl, pepř a pak směs šlehejte, dokud se sůl nerozpustí. Dále přidejte olej, bazalku a znovu šlehejte. Část směsi nalijte na dno pekáče a houby na ně položte klobouky dolů. Zbylou marinádu nalijte na houby lžící. Pekáč zakryjte mikrotenovou fólií a uložte ho na 30 minut až 3 hodiny do lednice.
- Připravte gril na přímé grilování. Rošt okartáčujte a naolejujte. Vyndejte houby z marinády. Pokud je bazalka v ní povadlá, marinádu přelijte přes cedník. Zašlehejte do ní zbylých 40 ml octa. Houby rozmístěte na rošt klobouky dolů a grilujte je 30 minut, poté je otočte a lžící pokapejte trochou marinády. Grilujte dál 4–6 minut, dokud klobouky nezhnědnou a nejsou naprosto křehké. Každé 2 minuty je posuňte o 45 stupňů, aby se na nich vytvořila efektní mřížka. Pokud klobouky příliš rychle hnědnou, zmírněte žár, anebo je posuňte na chladnější část grilu.
- Hotové houby přendejte na nízkou mísu a hned podávejte.