Gyoza knedlíčky

Moje hodnocení
17x

Fantastická chuťovka, ideální předkrm pro párty v asijském stylu, no zkrátka přesně takové jsou parádní knedlíčky gyoza. Domácí příprava je trochu náročnější, ale výsledek stojí za to!

1 porce
60 minut
asijská

Těsto

  • hladká mouka 240 g
  • vařící voda 120–140 ml
  • špetka soli
  • kukuřičný/bramborový škrob na podsypávání

Náplň

  • vepřové maso (vepřová plec/kýta) 250 g
  • čínské zelí 200 g
  • hnědé žampiony 5 ks
  • jarní cibulka 2 lžíce
  • pažitka 2 lžíce
  • zázvor 3 cm
  • česnek 1 stroužek
  • sezamový olej 1 lžíce
  • japonská sójová omáčka 1 lžíce
  • mořská sůl 1 lžička
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • arašídový / slunečnicový olej na smažení

Zálivka a ozdoba

  • japonská sójová omáčka 50 ml
  • sezamový olej / chilli olej
  • sweet chilli omáčka
  • zelená část jarní cibulky
  • černý či světlý sezam

TIP: Vyzkoušejte místo vepřového hovězí z krku, krevety nebo si udělejte čistě zeleninové knedlíčky.

Postup přípravy

  1. Domácí těsto: Prosejte mouku se solí do větší misky. Odměřte vařící vodu a za stálého míchání ji tenkým pramínkem lijte do mouky.
  2. Voda se spojí s moukou a ochladí se, tudíž po chvíli můžete začít pracovat rukama s cílem vytvořit nepravidelné koule.
  3. Poté těsto propracujte ještě tak 7–10 minut (můžete použít i robot s nástavcem hák), aby bylo krásně hladké. Misku přikryjte fresh fólií a nechte asi 45 minut odpočívat.
  4. V asijských zemích těsto vždy postupně ukrajují a každé kolečko válí zvlášť, nicméně můžete vyválet těsto válečkem (podsypávejte škrobem) na 2–3 mm a vykrájet kolečka pomocí vykrajovátka/skleničky. Vykrajovátko by mělo mít průměr ideálně 8–9 cm.
  5. Těsto by mělo být opravdu velmi tenké, až průhledné. V Asii používají vždy hodně škrobu, je to pro knedlíčky typické, takže se toho nebojte, hlavní je, aby se vám dobře pracovalo.
  6. Hotová kolečka pokládejte na sebe (díky škrobu se neslepí) a uchovávejte v sáčku, aby neoschla.
  7. Náplň: Čínské zelí nasekejte najemno – můžete použít i sekáček nebo stolní robot s noži. Žampiony otřete suchým hadříkem od nečistot a nakrájejte najemno nebo přihoďte do sekáčku k zelí.
  8. Cibuli nasekejte najemno, česnek prolisujte. Zázvor oloupejte pomocí lžičky – tak to jde nejlépe a nastrouhejte ho najemno. Bílou část jarní cibulky nasekejte najemno, stejně tak jako pažitku.
  9. Do mísy s mletým masem vložte zelí, cibuli, česnek, zázvor, jarní cibulku, pažitku, olej, sójovku a přidejte sůl a čerstvě mletý pepř. Vše řádně smíchejte rukama a jakoby se ze směsi snažte vytlačit vzduch, jako když připravujete sekanou.
  10. Balení: Do mísy se směsí připravte dvě lžičky, malou mističku napusťte vodou, a pokud máte jinou mašlovačku než péřovou (tou to moc dobře nejde), tak si ji k vodě také připravte.
  11. Ze sáčku vytáhněte připravené kolečko a asi 1 cm kolem obvodu ho navlhčete pomocí vody a mašlovačky (nebo prsty). Pomocí lžiček vytvořte jakýsi nok a ten položte doprostřed těsta.
  12. Pomocí nožíku odchlípněte těsto od pracovní desky (je možné, že se vlhkostí trošku přilepí k povrchu) a vezměte knedlíček do ruky. Okraje přehněte přes náplň k sobě a těsto přitlačte, aby vám vznikl požadovaný tvar.
  13. Hotové knedlíčky pokládejte do nějaké rovné nádoby přikryté utěrkou, aby neoschly.
  14. Příprava v pánvi: Pokud doma máte litinovou pánev, určitě použijte tu, protože díky ní dosáhnete křupavější krustičky.
  15. Pánev rozehřejte nasucho na vyšší stupeň. Přidejte lžíci až dvě oleje a položte knedlíčky. Je možné, že olej se bude držet vždy jen na jednom místě na pánvi, a tak každý knedlíček položte vždy do louže oleje a posuňte stranou, abyste si byli jistí, že pod každým knedlíčkem bude trocha oleje a orestuje se.
  16. Zároveň pánev nepřeplňte, zvolte množství tak, aby se navzájem nedotýkaly. Knedlíčky restujte jen z jedné strany do zlatohněda.
  17. Bude to trvat asi 5 minut, záleží na hodně vlivech – na intenzitě ohně, na kvalitě a provedení pánve atd., proto knedlíčky kontrolujte. Chceme, aby se knedlíčky restovaly postupně, ne, aby byly hnědé do minuty, zároveň ale nechceme, aby se knedlíčky začaly dusit a maso pouštělo šťávu.
  18. Až budou zlatohnědé, do knedlíčků v pánvi nalijte cca 60–80 ml horké vody z varné konvice. Okamžitě pánev přikryjte poklicí (nebo druhou pánví, pokud nemáte poklici) a počkejte, dokud se voda neodpaří.
  19. Poznáte to tak, že opět uslyšíte typické prskání tuku a voda už v pánvi nebude. Bude to trvat asi 4–5 minut (je to rychlejší než na páře).
  20. Po této době rychle vyndejte jeden knedlíček a rozkrojte ho. Knedlíčky budou takové průhlednější. Maso by mělo být již zcela hotové, ale pro jistotu to zkontrolujte. Můžete se ujistit i pomocí digitálního vpichového teploměru, pokud ho máte v kuchyňské výbavě. Teplota uvnitř masa by měla mít 75 stupňů.
  21. Omáčka na namáčení: Jako zálivku můžete podávat sójovou omáčku, ke které můžete volitelně přidat lžičku rýžového octa, sezamového nebo chilli oleje nebo třeba nasekanou chilli papričku.
  22. Můžete je zkusit namáčet i do sweet chilli omáčky. Hotové knedlíčky posypte trochou sezamu a zelenou částí jarní cibulky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty