Na brambory s dipem
- pepř 1 špetka
Head
- zelený pepř 1 špetka
Na bylinkové máslo
- pepř 1 špetka
Head
- bobkový list 1 dávka
Postup přípravy
1
Maso opláchneme a dobře osušíme
Hovězí si naporcujeme na asi čtyři centimetry tlusté steaky
Neklepeme! Panenku necháme vcelku, pouze odblaníme
Připravíme si marinádu z oleje: v hmoždíři natlučeme zelený pepř, nové koření jemněji, dáme do oleje, přidáme sůl a nalámaný bobkový list
Vepřové maso zakápneme citronem, koření dle chuti a nálady
Maso potřeme tímto olejem nebo jej do marinády vložíme a jemně promícháme a necháme odležet
Při grilování by mělo mít pokojovou teplotu
2
Uhlí na grilování by mělo být rozehřáté bez plamene, žhnout do červena, velmi horké
Rošt pečlivě očistíme a potřeme olejem
Hovězí maso na něm zprudka opékáme z každé strany asi 3 minuty
Vepřové panenky opékáme na menší teplotu
Pěkně opečené maso dáme na teplý talíř, přikryjeme alobalem a necháme je pět minut odpočinout - nepícháme do něj
3
Pět větších brambor dobře omyjeme, zabalíme do alobalu potřeného olivovým olejem a dáme na 200 °C do trouby péct
Připravíme si bylinkový dip ze zakysané smetany, smíchané se lžící majonézy a s tvarohem
Přidáme sůl, pepř a bylinky
Upečené brambory vyjmeme z alobalu, navrchu nařízneme a dáme asi na 5 minut ogrilovat, aby dostaly barvu
Ihned podáváme přelité bylinkovým dipem
4
Na bylinkové máslo použijeme necháme změknout půlku másla, přidáme směs koření, sůl, pepř, petržel, libeček (dle chuti můžeme přidat i trochu česneku), vše dobře promícháme a zakápneme limetkou
Vytvoříme váleček, zabalíme ho do alobalu a necháme v lednici ztuhnout
5
Odpočinuté vepřové maso nafiletujeme, na vše položíme plátky bylinkového másla a podáváme s bramborou, zalitou bylinkovým dipem