Suroviny
- pštrosí maso (filet) 800 g
- pastiňák 1,5 kg
- smetana 200 ml
- nakládané cibulky 300 g
- cibule 100 g
- česnek 2 stroužky
- mrkev (mladá karotka) 500 g
- máslo 200 g
- cukr krystal 200 g
- světlé pivo (např. Kohout 13%, Pivovar Faltus) 1,3 l
- cukr
- sůl
- pepř
- olej
- rozmarýn
Postup přípravy:
- Pastinákové pyré: Oloupaný pastinák nakrájejte na větší kostky, rozložte je na plech, osolte a pečte v troubě při teplotě 200 °C do změknutí cca 40 minut.
- Upečený pastinák vložte do mixeru, přidejte smetanu,100 g másla a vše rozmixujte na hladké pyré. Dochuťte solí, cukrem a pepřem.
- Marinované cibulky v pivu: V hrnci rozpusťte 100 g krystalového cukru, přidejte cibulky a zalijte 300 ml piva. Cibulky vařte na mírném plameni cca 30 minut.
- Glazovaná mrkev: Oloupanou mrkev orestujte na pánvi, přidejte špetku cukru, soli, 50 g másla, podlijte trochou vody a vařte doměkka.
- Pivní omáčka: 100 g oloupané a nakrájené cibule orestujte dohněda, přidejte oloupaný česnek, rozmarýn, 100 g krystalového cukru a zalijte 1 l piva.
- Omáčku svařte do zhoustnutí, přeceďte a zjemněte máslem.
- Pštrosí steak: Pštrosí filet zprudka opečte na oleji z každé strany cca 4–5 minut. Poté maso nechte odpočinout. Maso osolte, opepřete a krájejte na tenké plátky.
PRIMA TIP: Pštrosí filet potřete olivovým olejem a dejte uležet do chladničky na 24 hodin. Olivový olej můžete doplnit čerstvými bylinkami. Před vlastním opékáním nechte steaky odpočinout v pokojové teplotě – nedávejte na pánvičku rovnou z chladničky.
Pro náš steak jsme využili mimořádně kvalitní maso z horní části stehna – Pštrosí filet oceněný značkou Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2023, který pochází z největších nelétavých ptáků, kteří jsou chováni na FARMĚ ORYX ve Služovicích v Moravskoslezském kraji, kde kromě masa najdete například i pštrosí vejce. Na farmě je samozřejmostí dodržování podmínek welfare, což znamená, že jsou zvířata chovaná tak, aby byly zajištěny kvalitní podmínky pro jejich dobré duševní i fyzické zdraví. Tento šetrný přístup tak významným způsobem ovlivňuje kvalitu masa, které je zpracováno a bouráno přímo na farmě.
Filírovaný pštrosí steak s pyré z pečeného pastináku a marinované cibulky s glazovanou mrkví a pivní omáčkou Zdroj: Regionální potravina