Regionální potravina

Filírovaný pštrosí steak s pyré z pečeného pastináku a marinované cibulky s glazovanou mrkví a pivní omáčkou

Moje hodnocení
1x

Nechte se unést skvělou chutí pštrosího masa. Vyzkoušejte maso, které ještě nepatří mezí základ naší kuchyně, ale má všechny předpoklady, aby se stalo pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Výjimečně šťavnaté, a přitom netučné maso pochází z pštrosů, kteří váží minimálně sto kilogramů. Pštrosí maso svou chutí a vůní připomíná telecí s příchutí zvěřiny, s lehce tmavší barvou. Je možné jej použít na přípravu pokrmů studené kuchyně, vhodná je i úprava vařením, dušením pečením ale nejlépe vyninkne chuť při minutkových úpravách a grilování.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy:

  1. Pastinákové pyré: Oloupaný pastinák nakrájejte na větší kostky, rozložte je na plech, osolte a pečte v troubě při teplotě 200 °C do změknutí cca 40 minut.
  2. Upečený pastinák vložte do mixeru, přidejte smetanu,100 g másla a vše rozmixujte na hladké pyré. Dochuťte solí, cukrem a pepřem.
  3. Marinované cibulky v pivu: V hrnci rozpusťte 100 g krystalového cukru, přidejte cibulky a zalijte 300 ml piva. Cibulky vařte na mírném plameni cca 30 minut.
  4. Glazovaná mrkev: Oloupanou mrkev orestujte na pánvi, přidejte špetku cukru, soli, 50 g másla, podlijte trochou vody a vařte doměkka.
  5. Pivní omáčka: 100 g oloupané a nakrájené cibule orestujte dohněda, přidejte oloupaný česnek, rozmarýn, 100 g krystalového cukru a zalijte 1 l piva.
  6. Omáčku svařte do zhoustnutí, přeceďte a zjemněte máslem.
  7. Pštrosí steak: Pštrosí filet zprudka opečte na oleji z každé strany cca 4–5 minut. Poté maso nechte odpočinout. Maso osolte, opepřete a krájejte na tenké plátky.
PRIMA TIP: Pštrosí filet potřete olivovým olejem a dejte uležet do chladničky na 24 hodin. Olivový olej můžete doplnit čerstvými bylinkami. Před vlastním opékáním nechte steaky odpočinout v pokojové teplotě – nedávejte na pánvičku rovnou z chladničky.

Pro náš steak jsme využili mimořádně kvalitní maso z horní části stehna – Pštrosí filet oceněný značkou Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2023, který pochází z největších nelétavých ptáků, kteří jsou chováni na FARMĚ ORYX ve Služovicích v Moravskoslezském kraji, kde kromě masa najdete například i pštrosí vejce. Na farmě je samozřejmostí dodržování podmínek welfare, což znamená, že jsou zvířata chovaná tak, aby byly zajištěny kvalitní podmínky pro jejich dobré duševní i fyzické zdraví. Tento šetrný přístup tak významným způsobem ovlivňuje kvalitu masa, které je zpracováno a bouráno přímo na farmě.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Regionální potravina


Přečtěte si také

Recepty