Suroviny
- česnek (celé neloupané stroužky) 4–6 velkých stroužků
- pastiňák (očištěný a nakrájený na kousky) 500 g
- cibule (oloupaná a nahrubo nakrájená) 1 ks
- extra virgin olivový olej 2 lžíce + na zakapání
- rozmarýn 1 lžíce
- fazole (scezené a propláchnuté) 1 plechovka
- vývar 1,5 litru
- citronová šťáva 1/2
- mořská sůl 1 lžíce
- čerstvě namletý pepř
- dýňová semínka (k podávání)
Odkaz
Česnek v hlavní roli! Mnoho receptů najdete ve speciálu
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. V plechu na pečení s vyšším okrajem promíchejte česnek, pastinák, cibuli, olej, rozmarýn, sůl a pepř. Vložte do trouby a pečte 45 až 55 minut, až budou česnek a pastinák měkké.
- Česnek vymáčkněte ze slupek přímo do nádoby robota a rozmixujte se vší zeleninou, fazolemi, vývarem nebo vodou a citronovou šťávou dohladka. Mixujte případně po částech a je-li třeba, přidejte trochu vody nebo vývaru.
- Hladkou polévku vraťte do hrnce a na mírném plameni ji prohřejte – promíchávejte ji při tom, aby se nepřichytávala ke dnu. Podávejte ji v miskách, zakápnutou trochou olivového oleje a posypanou nasucho opraženými semínky.