Najděte si recept
Na co máte chuť?

Česnečka s pečeným pastinákem
Milované krémové polévky se už v jídelníčcích usídlily natrvalo. V téhle jemně sladkou chuť pastináku a fazolí podtrhuje česnek, ale i jeho drsnost senzačně zkrotí upečení.
do 1,5 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- česnek, celé neloupané stroužky 4–6 velkých stroužků
- pastinák, očištěný a nakrájený na kousky 500 g
- cibule, oloupaná a nahrubo nakrájená 1 ks
- extra panenský olivový olej 2 lžíce + na zakapání
- sušený nebo čerstvý rozmarýn 1 lžíce
- bílé fazole, scezené a propláchnuté 1 plechovka
- horký vývar nebo voda 1,5 litru
- šťáva z 1/2 citronu
- mořská sůl 1 lžíce
- čerstvě namletý pepř
- dýňová nebo slunečnicová semínka k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. V plechu na pečení s vyšším okrajem promíchejte česnek, pastinák, cibuli, olej, rozmarýn, sůl a pepř. Vložte do trouby a pečte 45 až 55 minut, až budou česnek a pastinák měkké.
- Česnek vymáčkněte ze slupek přímo do nádoby robota a rozmixujte se vší zeleninou, fazolemi, vývarem nebo vodou a citronovou šťávou dohladka. Mixujte případně po částech a je-li třeba, přidejte trochu vody nebo vývaru.
- Hladkou polévku vraťte do hrnce a na mírném plameni ji prohřejte – promíchávejte ji při tom, aby se nepřichytávala ke dnu. Podávejte ji v miskách, zakápnutou trochou olivového oleje a posypanou nasucho opraženými semínky.
Česnečka s pečeným pastinákem; foto: Marek Kučera