Suroviny
- pastiňák (velký, oloupaný a nakrájený na kousky) 2 ks
- cibule (velká, oloupaná a nakrájená) 1 ks
- česnek (neoloupaný) 6 velkých stroužků
- extra virgin olivový olej 2 lžíce + k podávání
- bílé fazole (drobné, konzervované nebo předem uvařené) 400 g
- drůbeží vývar (nebo zeleninový) 1 litr
- šalvěj (drobně nakrájená + celé lístky k podávání) 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. kousky pastináku a cibule a česnek promíchete v pekáči, zakapejte olejem, osolte a opepřete-pečte 35 až 45 minut, až budou měkké a u okrajů se začnou připékat.
- K zelenině v pekáči vsypte scezené fazole (hrst si ponechte stranou k podávání) a vraťte ještě na 5 minut do trouby.
- Vývar v hrnci uveďte do mírného varu, vsypte k němu upečenou zeleninu s fazolemi a veškerou šťávu z pekáče. Přidejte nakrájenou šalvěj a polévku rozmixujte, případně dochuťte.
- Polévku rozlijte do talířů nebo misek, přidejte celé fazolky, zakápněte olivovým olejem a ozdobte celými, na oleji osmaženými lístky šalvěje.
Polévka z pečeného pastináku s česnekem, bílými fazolemi a šalvějí Zdroj: Marek Kučera
Vyzkoušejte i delikátní krémovou hrachovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE