Suroviny
- mango (zralé, ready to eat / RTE) 2 ks
- thajská bazalka 30 g
Drobenka
- kešu 100 g
- hnědý cukr 100 g
- hladká mouka 100 g
- máslo 100 g
- mořská sůl 1 špetka
Slaný karamel
- cukr krystal 100 g
- voda 30 g
- Máslo 50 g
- smetana ke šlehání 80 g
- pomerančová šťáva (nebo džus) 200 g
- mučenka (passion fruit) 4 ks
- mořská sůl 1 větší špetka
Postup přípravy
- Kešu, mouku a cukr vložte do nádoby nebo mixéru a rozmixujte do hladka. Přidejte máslo o pokojové teplotě, špetku soli a vše rozmíchejte. Zabalte do fólie a nechte ztuhnout v lednici nebo mrazáku. Potom nahrubo nastrouhejte a drobenku pečte na 160 °C do zlatova zhruba 12-14 minut.
- Cukr s vodou rozpusťte v rendlíku, a když kompletně zhnědne, přidejte teplou smetanu a džus, vše provařte a přidejte pořádnou špetku mořské soli a máslo. Rozmixujte ručním mixérem. Přeceďte a vymačkejte do směsi dužinu z mučenky (ideálně jen semínka).
- Mango oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Zprudka je opečte na horké pánvičce nebo použijte flambovací pistoli, dokud nebude lehce opálené.
- Na talíře dejte trochu karamelové omáčky, na ni rozložte opálené mango a nakonec dezert ozdobte lístky čerstvé thajské bazalky a kešu drobenkou.
- Recept připravil šéfkuchař Jan Kaplan pro Titbit.
Vyzkoušejte také lahodný mangový dort podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Mangový dort