Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- olej z praženého sezamu 1 lžíce
- kokosový jogurt 4 lžíce
- jablečný ocet 2 lžíce
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl a čerstvě namletý pepř
- fenykl 1 menší bulva
- středně velké mrkve, oškrábané 2 ks
- jarní cibulky 4 ks
- černý sezam 2 lžíce
- čerstvý koriandr, nasekaný 1 velká hrst
Postup přípravy
- Do misky dejte olivový olej, jogurt, ocet a citronovou šťávu a metličkou vše vyšlehejte do emulze, kterou dochuťte solí a pepřem.
- Odkrojte spodní část fenyklu a pomocí kráječe zeleniny, mandolíny, jej nakrájejte na co možná nejtenčí nudličky. (Pokud mandolínu nemáte, nakrájejte fenykl pomocí nože.) Nudličky fenyklu přidejte do mísy k zálivce.
- Poté s pomocí mandolíny nebo krouhače nakrájejte mrkev na tenké plátky nebo na nudličky. (Pokud nemáte mandolínu, můžete použít škrabku na zeleninu a udělat tenké plátky s její pomocí.) Chcete, aby si mrkev zachovala svou křupavost, proto je nutné věnovat její úpravě nějaký čas a nesáhnout po struhadle. Přidejte mrkev k fenyklu a vše důkladně promíchejte rukama.
- Pokrájejte nadrobno jarní cibulku a přimíchejte ji do salátu.
- Posypte sezamovými semínky a posekanou koriandrovou natí a podávejte.
Křehký salát z mrkve a fenyklu Zdroj: Lahodně s Ellou a přáteli