Suroviny
- olivový olej 2 lžíce
- sezamový olej (z praženého sezamu) 1 lžíce
- jogurt (kokosový ) 4 lžíce
- jablečný ocet 2 lžíce
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- fenykl 1 menší bulva
- mrkev (středně velké, oškrábané) 2 ks
- černá sezamová semínka 2 lžíce
- koriandr (čerstvý, nasekaný) 1 velká hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Do misky dejte olivový olej, jogurt, ocet a citronovou šťávu a metličkou vše vyšlehejte do emulze, kterou dochuťte solí a pepřem.
- Odkrojte spodní část fenyklu a pomocí kráječe zeleniny, mandolíny, jej nakrájejte na co možná nejtenčí nudličky. (Pokud mandolínu nemáte, nakrájejte fenykl pomocí nože.) Nudličky fenyklu přidejte do mísy k zálivce.
- Poté s pomocí mandolíny nebo krouhače nakrájejte mrkev na tenké plátky nebo na nudličky. (Pokud nemáte mandolínu, můžete použít škrabku na zeleninu a udělat tenké plátky s její pomocí.) Chcete, aby si mrkev zachovala svou křupavost, proto je nutné věnovat její úpravě nějaký čas a nesáhnout po struhadle. Přidejte mrkev k fenyklu a vše důkladně promíchejte rukama.
- Pokrájejte nadrobno jarní cibulku a přimíchejte ji do salátu.
- Posypte sezamovými semínky a posekanou koriandrovou natí a podávejte.
Křehký salát z mrkve a fenyklu Zdroj: Lahodně s Ellou a přáteli