Suroviny
- cibule 1 ks
- parmazán 100 g + k podávání
- máslo 30 g
- drůbeží vývar 500 g
- smetana ke šlehání 1 litr
- plnotučné mléko 500 ml
- anglická slanina 25 g
K podávání
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Parmazán nakrájejte škrabkou na sýr na tenké plátky. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo. Vsypte cibuli a smažte, až zvláční, asi 10 minut. Vsypte asi dvě třetiny parmazánu, vlijte vývar, smetanu a mléko a uveďte do mírného varu. Vařte asi 45 minut, až polévka zhoustne a sýr se rozpustí.
- Mezitím nakrájejte slaninu na kostičky a vyškvařte ji v pánvičce dokřupava. Na papírové utěrce nechte odsát přebytečný tuk.
- Do polévky vsypte zbylý parmazán a vařte ještě 10 minut. Pak ji rozmixujte a přeceďte přes jemný cedník, osolte a opepřete.
- Do talířů rozdělte křupavou slaninu, nadrobno nakrájenou oloupanou šalotku a pažitku a zalijte polévkou. Podávejte s krutony – zvlášť hezky vypadají tenké plátky nasucho opečené bagety s tenkým plátkem parmazánu.
Delikátní parmazánový krém Zdroj: Marek Kučera
Vyzkoušejte také krémovou květákovou polévku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE