zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Hovězí steak na grilu. Jak ho připravit jako profík?
Autor: se souhlasem Aleše Otýpky Hovězí steak na grilu. Jak ho připravit jako profík?

Hovězí steak na grilu. Jak ho připravit jako profík?

Češi grilování milují a jsou schopni grilovat i v dešti, hlavně když to na rozpáleném kovu prská a syčí. Překvapivě však na českých grilech častěji najdeme kuřecí a vepřové maso. Králem grilovačky přitom umí být právě šťavnatý hovězí steak.
TZ, Tereza Pánková , 30.07.2021

reklama

Lidé mají často zbytečnou obavu, že mohou toto kvalitní, zdravé a výživné maso na grilu pokazit. Příprava je ale mnohem jednodušší než třeba u krkovičky a o kuřecím mase, které je potřeba grilovat i několik desítek minut, ani nemluvě.

Na kvalitně připravené hovězí nepotřebujete žádné pracné marinády ani grilovací koření. Stačí vyzrálý steak z českého chovu – osvědčený je z českého plemene Čestr nebo Angus, například od řezníků z Poličky. Maso je dobré nechat před úpravou v pokojové teplotě cca 30 minut, aby se předešlo teplotnímu šoku. Ať už pracujete s pánví, nebo grilem, rozhodně je třeba dát olejem lehce potřené maso až na rozpálenou plochu. Normální doba úpravy pro stav medium je 3–4 minuty z každé strany. Je potřeba to vyzkoušet dle individuálního výkonu grilu a také výšky masa. Důležité také je se svých hostů předem zeptat, jakou úpravu steaku preferují. Ne každý je milovník medium či rare varianty.

Už jste někdy ochutnali rumpsteak?
Autor: se souhlasem Aleše Otýpky Už jste někdy ochutnali rumpsteak?

Během grilování můžete na maso položit snítku rozmarýnu. Pepř a hrubou sůl přidejte až poté, kdy maso sundáte, aby se zbytečně nenarušovalo vlákno a šťáva zůstala uvnitř. Následně nechte – ideálně zabalené či zakryté alobalem – ještě pár minut odpočívat na vyhřátém talíři, třeba položeném na víku grilu, aby se udrželo v teple.

Steak krájejte přes vlákno a servírujte se salátem, dobrou omáčkou či dresinkem a opečenou bagetkou či s bramborami z grilu. Pro své hosty se pak stanete kulinářským božstvem!

reklama

Související témata: grilování , grilování masa , hovězí steak , hovězí steaky , steak

reklama

Přečtěte si také