Česká řeznice Monika Remeš se utká s nejlepšími řezníky světa na World Butchers’ Challenge v Paříži

Přestože se řeznicí vyučila na Novém Zélandu, bude Monika Remeš na nadcházejícím World Butchers’ Challenge reprezentovat Českou republiku. Na soutěž v kategorii World Champion Butcher Apprentice se připravovala pod dohledem mistra řezníka Františka Kšány z Amasa. Před porotu světového řeznického šampionátu, který se letos uskuteční v Paříži, předstoupí 30. března 2025.

Rodačka z Moravy Monika Remeš odjela na Nový Zéland v roce 2019 a zůstala zde celých pět let. Po práci v ovocných sadech se přesunula na jatka, kde zastávala pozici baličky masa. Záhy ovšem začala pokukovat po řeznických postech, a to ze zcela prozaického důvodu – byly lépe placené. Jakmile ale Monika Remeš k řeznickému řemeslu přičichla, nadchla se pro něj natolik, že si na Novém Zélandu dodělala kvalifikaci a také se zúčastnila tamní soutěže Apprentice Butcher of the Year. A vyhrála.

Jediná soutěžící z Česka

Nyní se Monika Remeš připravuje na další soutěž, ovšem už „doma“, v České republice. Po svém návratu v loňském roce se spojila s mistrem řezníkem Františkem Kšánou z Amasa a nyní pod jeho dohledem a za podpory Ambiente a Amasa trénuje na světový řeznický šampionát World Butchers’ Challenge. Ten lze bez nadsázky označit za největší řeznickou událost na Zemi.

Už zítra se do Paříže sjedou nejlepší řezníci z celého světa, aby změřili síly ve třech kategoriích: soutěže jednotlivců World Champion Butcher Apprentice a World Champion Young Butcher a klání týmů World Butchers’ Challenge. V tomto roce zde Česko bude mít poprvé i svou zástupkyni – Monika Remeš se utká s ostatními řezníky v první kategorii, World Champion Butcher Apprentice.

„Chtěla bych samozřejmě vyhrát, ale také lidem ukázat, že řezničina je atraktivní řemeslo a tradice, která s sebou může přinášet nejen cestování po světě a reprezentaci národa v soutěžích, ale i další možnosti kvalifikace, posouvání řemeslných hranic a učení se něčemu novému,“ prozrazuje Monika Remeš svou motivaci.

Aby se sbíhaly sliny

Co přesně Moniku Remeš v Paříži čeká? Soutěžící v její kategorii dostanou půlku jehněte, celou vepřovou kotletu s bokem, kostí a kůží, hovězí velkou květovou špičku s kostí a dvě celá kuřata. Během dvou a půl hodiny musí tyto partie rozbourat, zpracovat a vytvořit z nich pult jako v řeznictví, který by představila zákazníkům. Použít k tomu může vlastní koření, marinády a ozdoby. Porotci, kterými jsou zkušení řezníci, ale i kuchaři, následně jednotlivé účastníky obejdou a ohodnotí jejich pulty s produkty. Body může pak získat nejen za technické dovednosti, ale především za celkovou prezentaci a inovaci.

„Kreativita zde hraje velkou roli. Naším úkolem je vytvořit jakousi masovou ‚cukrárnu‘, z níž bude porotcům přecházet zrak. Samozřejmě neméně důležitá je i technika a čistota práce, dodržení hygienických norem, kdy například nemůžete mísit hovězí maso s vepřovým. V neposlední řadě se hlídá i čas a sleduje se schopnost soutěžícího si práci adekvátně rozvrhnout,“ popisuje průběh soutěže František Kšána, mistr řezník z Amasa.

Inspirujte se tipy, jak na dokonalý T-bone steak podle Martina Svatka

Kompletní článek s tipy najdete zde: Jak připravit dokonalý T-bone steak na grilu poradí šéfkuchař Martin Svatek

Mini interview s Monikou

  • K řezničině jste se dostala v podstatě náhodou, teď budete reprezentovat Česko na světovém šampionátu. Co vám na tomto oboru nakonec učarovalo?

Nebudu zapírat, že velkou motivací pro mě byly peníze. Na Novém Zélandu je řeznictví vážená profese a řezníci měli dvakrát takový plat než já, když jsem pracovala jako balička masa. Zpočátku to bylo náročné, ale chlapi – téměř dvoumetroví Maoři – mě povzbuzovali a motivovali, abych se nevzdávala. A tak jsem zatnula zuby a začala se rychle zlepšovat. Řeznictví je velice náročné řemeslo, ale také atraktivní a respektuhodné.

  • Proč jste si ke spolupráci vybrala právě Amaso?

S Františkem Kšánou mě propojil náš společný známý, řezník Míra Panuška. Ve Františkovi jsem získala skvělého, zkušeného mentora. Reprezentovat Česko na World Butchers’ Challenge můžu díky podpoře Amasa, navíc mi u sebe v Jenči poskytli zázemí pro tréninky.

  • Jak probíhají přípravy na světové klání?

Každý týden na dva dny jedu do Jenče do Amasa, kde s Františkem trénujeme. Dostanu stejné kusy masa, jaké mě čekají i na soutěži (půl jehněte, celou vepřovou kotletu s bokem, kostí a kůží, hovězí velkou květovou špičku s kostí a dvě celá kuřata), František spustí stopky a jedu. Za dvě a půl hodiny mám plný stůl masa a masových produktů.

To je ale jen část, 90 % času na přípravy zabere vymýšlení jednotlivých produktů, plánování a sepisování check listů, abychom na nic nezapomněli. A také jednání s partnery a dodavateli – maso budu například servírovat na porcelánu z Dubí a samozřejmě musím být také hezky upravená, nepodceňujeme tedy ani, co budu mít na sobě.

  • Jak bude vypadat váš stůl?

Celkem mám připraveno téměř 40 různých kusů masa a masných polotovarů. Z každého druhu masa (jehněčí, vepřové, hovězí, kuře) mám za úkol připravit tzv. povinné řezy – mimo jiné pečeni, nudličky na stir-fry či steak. Ty doplním vlastními produkty, kde je hlavní kreativita. Tyto řezy kombinují to, co jsem se naučila na Novém Zélandu, s českými vlivy. Například budu připravovat jednu úpravu masa, kterou Františka naučil jeho táta. Jsem zvědavá, co na to bude porota říkat. Cílem je mít co nejhezčí, nejlákavější stůl, takže vše bude i hezky nazdobené.

  • Na co se na soutěži nejvíce těšíte?

Do Paříže se sjedou ti největší profíci z celého světa, kteří zde představí to nejlepší, co umí. Těším se na všechnu tu inspiraci na jednom místě. A snad se nám podaří ukázat, že česká řezničina má v rámci té světové svoje nezanedbatelné místo.

Zda se Monice Remeš podaří pařížskou porotu ohromit, se dozvíme už 30. března 2025.

Zdroj: Amaso

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty