Suroviny
- olivový olej 30 ml
- pórek 2 ks
- česnek (velké stroužky, nasekané) 6 ks
- brambory (oškrábané, nakrájené na kostky) 4 ks
- zeleninový vývar 1 l
- bílé víno (suché) 125 ml
- bobkový list 1 ks
- smetana 125 ml
- sůl 1 špetka
- pepř (čerstvě namletý) 1 špetka
- pažitka (nasekaná)
Postup přípravy
- V hrnci rozpalte olej a poduste na něm pórky, dokud nezměknou. Přidejte česnek a za stálého míchání ho opékejte další 1-2 minuty. Přidejte kostky brambor a na mírném ohni je míchejte asi 10 minut, za občasného zamíchání, aby se brambory nepřichytily k pánvi.
- Přidejte zeleninový vývar, bílé víno, bobkový list a vše přiveďte do varu. Nechejte vařit na mírném ohni, až budou brambory uvařené doměkka. Vyndejte bobkový list a ochuťte solí a pepřem. Vmíchejte smetanu a počkejte, až bude dostatečně prohřátá. Ponorným mixérem rozmixujte polévku do hladka, posypte nasekanou pažitkou a podávejte s čerstvým chlebem nebo s krutóny.