Česko na grilu

Česko na grilu: Okouřená krkovice grilovaná v celku se zeleninovým relišem a paprikovou omáčkou

Moje hodnocení
1x

Don a Michal ve třetím dílu kulinární show Česko na grilu věnovaném krkovici zavřeli celý kus krkovice na grilu pod poklop a než zrůžověla a získala příjemně kouřovou vůni, připravili různé přílohy, s kterými plátky krkovice chutnají tak báječně. Přesvědčte se sami.

4 porce
120 minut

Maso

  • vepřová krkovice (v celku) 1 kg
  • směs koření (sušený česnek, sůl, pepř, mleté chilli, třtinový cukr) asi 4 lžíce
  • maldonská sůl
  • pepř (kampotský)
  • dřevěné štěpky (k uzení)

Zeleninový reliš

Jablečno-cibulová emulze

Papriková omáčka

Letní salát

Postup přípravy

  1. Lilek propíchejte vidličkou na více místech a položte ho spolu s cuketami, paprikami (na reliš i omáčku) a papričkami na gril. Občas je obraťte a pečte, až budou ze všech stran spálené. Přesuňte je do mísy, zakryjte ji potravinářskou fólií a nechte vychladnout.
  2. Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte cukr na karamel. Přisypte opatrně cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte jablka, osolte a nechte je zezlátnout. Pak směs rozmixujte nahrubo a nechte zchladnout.
  3. Krkovici potřete ze všech stran kořenicí směsí, svažte provázkem do požadovaného tvaru a vložte do grilu rozpáleného na 180 °C. Na gril přidejte dřevěné štěpky, dodají masu zauzenou chuť. Do masa vpíchněte sondu a pečte ho, dokud nemá uvnitř 65 °C.
  4. Plátky prosciutta povařte ve vodě zhruba 15 minut. Salát natrhejte, promyjte a vytřepte z něj vodu. Prosciutto vytáhněte a uzenou vodu, zhruba 50 ml, smíchejte s olivovým olejem a jablečným octem a vyšlehejte zálivku. Plátky chleba nakrájejte na kostičky a opečte je nasucho nebo s trochou oleje dozlatova a dokřupava. Do pánve můžete přidat i osušené plátky prosciutta a vypečte je na chipsy.
  5. Než se upeče krkovice, pokračujte s přípravou zeleninového reliše. Dvě barevné papriky oloupejte a odstraňte z nich semínka. Dužinu z lilku a cukety vyškrábněte lžící. Vše nahrubo nasekejte. Petrželku nasekejte najemno a promíchejte se zeleninou. Zakápněte citronovou šťávou podle chuti a dochuťte kořením, solí a olivovým olejem.
  6. Zbylé papriky a papričky oloupejte, zbavte semínek a rozmixujte s pepřem dohladka. Dochuťte solí, olejem a harissa pastou či kořením.
  7. Upečené maso zabalte do alobalu a nechte odležet 10 minut. Mezitím přelijte zálivkou salátové listy a posypte je krutony a chipsy z prosciutta.
  8. Maso vybalte, posypte maldonskou solí a pepřem, nakrájejte na 1cm plátky a podávejte s připraveným relišem, omáčkou, emulzí a salátem.

Celé epizody kulinární show Česko na grilu si můžete pustit na prima+

Vyzkoušejte také pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Pečená krkovice na medu a hořčici

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Česko na grilu

Česko na grilu

Rozpálené grily, slunce nad hlavou, ale i napětí a pořádnou dávku emocí přinesla soutěžní reality show Česko na grilu. Deset párů složených z milovníků grilování se utkalo o titul Grilmastera roku i zajímavou výhru v souboji nad žhavými uhlíky pod přísným dohledem nekompromisní poroty v podání Zdeňka Pohlreicha a Martina Svatka. Recepty soutěžících si teď můžete připravit i v domácím prostředí a třeba si dát takový rodinný nebo přátelský souboj na grilu. Tohle není další kniha o grilování masa, tohle je návod na přípravu kompletních pokrmů na grilu tak, abyste venku mohli strávit klidně celý den.

Vydává nakladatelství Esence – Euromedia.


Přečtěte si také

Recepty