Maso
- vepřová krkovice (v celku) 1 kg
- směs koření (sušený česnek, sůl, pepř, mleté chilli, třtinový cukr) asi 4 lžíce
- maldonská sůl
- pepř (kampotský)
- dřevěné štěpky (k uzení)
Zeleninový reliš
- lilek 1 ks
- cuketa 2 ks
- barevná paprika 2 ks
- hladkolistá petržel 1 menší svazek
- citronová šťáva
- extra virgin olivový olej
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Jablečno-cibulová emulze
- jablka 2 ks
- cibule 2 ks
- cukr krupice 1 lžíce
- sůl
Papriková omáčka
- červená paprika 3 ks
- červená chilli paprička 2 ks
- barevný pepř 3 kuličky
- mořská sůl
- olivový olej
- harissa (pasta nebo koření)
Letní salát
- prosciutto 50 g
- voda 100 ml
- lolo salát bianco 1 ks
- extra virgin olivový olej 4 lžíce
- jablečný ocet 1 lžíce
- chléb 4 krajíce
Postup přípravy
- Lilek propíchejte vidličkou na více místech a položte ho spolu s cuketami, paprikami (na reliš i omáčku) a papričkami na gril. Občas je obraťte a pečte, až budou ze všech stran spálené. Přesuňte je do mísy, zakryjte ji potravinářskou fólií a nechte vychladnout.
- Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte cukr na karamel. Přisypte opatrně cibuli a orestujte ji dozlatova. Přidejte jablka, osolte a nechte je zezlátnout. Pak směs rozmixujte nahrubo a nechte zchladnout.
- Krkovici potřete ze všech stran kořenicí směsí, svažte provázkem do požadovaného tvaru a vložte do grilu rozpáleného na 180 °C. Na gril přidejte dřevěné štěpky, dodají masu zauzenou chuť. Do masa vpíchněte sondu a pečte ho, dokud nemá uvnitř 65 °C.
- Plátky prosciutta povařte ve vodě zhruba 15 minut. Salát natrhejte, promyjte a vytřepte z něj vodu. Prosciutto vytáhněte a uzenou vodu, zhruba 50 ml, smíchejte s olivovým olejem a jablečným octem a vyšlehejte zálivku. Plátky chleba nakrájejte na kostičky a opečte je nasucho nebo s trochou oleje dozlatova a dokřupava. Do pánve můžete přidat i osušené plátky prosciutta a vypečte je na chipsy.
- Než se upeče krkovice, pokračujte s přípravou zeleninového reliše. Dvě barevné papriky oloupejte a odstraňte z nich semínka. Dužinu z lilku a cukety vyškrábněte lžící. Vše nahrubo nasekejte. Petrželku nasekejte najemno a promíchejte se zeleninou. Zakápněte citronovou šťávou podle chuti a dochuťte kořením, solí a olivovým olejem.
- Zbylé papriky a papričky oloupejte, zbavte semínek a rozmixujte s pepřem dohladka. Dochuťte solí, olejem a harissa pastou či kořením.
- Upečené maso zabalte do alobalu a nechte odležet 10 minut. Mezitím přelijte zálivkou salátové listy a posypte je krutony a chipsy z prosciutta.
- Maso vybalte, posypte maldonskou solí a pepřem, nakrájejte na 1cm plátky a podávejte s připraveným relišem, omáčkou, emulzí a salátem.
Celé epizody kulinární show Česko na grilu si můžete pustit na prima+
Okouřená krkovice grilovaná v celku se zeleninovým relišem a paprikovovu omáčkou Zdroj: Marek Kučera
Okouřená krkovice grilovaná v celku se zeleninovým relišem a paprikovovu omáčkou Zdroj: Marek Kučera
Vyzkoušejte také pečenou krkovici na medu a hořčici podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Pečená krkovice na medu a hořčici