Suroviny
- hladká mouka 450 g
- máslo 375 g
- voda 300 ml
- kakao (hořké) 75 g
- sůl 0,5 lžičky
Čokoládový krém
- hořká čokoláda (najemno nasekaná) 300 g
- žloutek 6 ks
- hladká mouka 50 g
- cukr krystal 150 g
- plnotučné mléko 500 ml
Postup přípravy
- Na listové těsto smíchejte mouku, sůl a kakao. Přidejte na malé kostky nakrájené máslo, ale nezapracovávejte ho do mouky. Uprostřed této směsi udělejte důlek a nalijte do něj polovinu vody. Rukama zpracujte těsto, přidejte zbytek vody a hněťte, než vznikne hladká hmota. V tomto bodě by mělo máslo zůstat tuhé a viditelné. Na pomoučeném vále vyválejte obdélník o rozměrech přibližně 15 x 30 cm. Teď ho poskládejte. Položte ho před sebe tak, že delší strana bude ležet vodorovně. Levý okraj přehněte směrem do středu a přes něj pravý okraj, směrem doleva. Teď před sebou máte obdélník o třech vrstvách. Otočte těsto o 90 stupňů doleva, delší strana bude opět ležet vodorovně. Opět těsto vyválejte do obdélníku a znovu ho poskládejte stejným způsobem. Na levé části těsta si udělejte značku, zakryjte těsto fólií a uložte ho na 20 minut do lednice. Těsto vyndejte z lednice a dle znaménka si ho položte stejným způsobem na plochu a opakujte postup s vyválením a přeložením. Znovu vychlaďte v lednici a naposledy vyválejte a poskládejte. Nechte těsto 20 minut odpočívat.
- Předehřejte troubu na 200 ˚C. Vyválejte z těsta obdélník o rozměrech 25 x 30 cm, centimetr vysoký. Přeložte těsto na tři díly a udělejte si v každé třetině značku. Nakrájejte ho na tři rovné, stejně velké díly. Vyložte plech pečicím papírem a položte na něj díly těsta. Nechejte mezi nimi dost místa. Vidličkou těsto propíchejte, aby se během pečení moc nenafouklo. Vložte plech do trouby a pečte přibližně 10–15 minut. Upečené těsto vyndejte z trouby a nechte zcela vystydnout.
- Připravte si krém. Ručním mixérem vyšlehejte žloutky s třetinou cukru doběla, až budou mít krémovou konzistenci. Při nízké rychlosti vešlehejte mouku. Zbývající cukr a mléko dejte do kastrůlku a na středním plameni přiveďte k varu. Horkou směs pomalu vlijte na vaječnou směs a stále míchejte. Směs přelijte znovu do kastrůlku a nechte probublávat na mírném ohni dvě minuty. Vzniklou směs nalijte do misky s nalámanou čokoládou a míchejte, dokud se čokoláda celá nerozpustí. Zakryjte a nechte vychladnout.
- Dva díly těsta hojně potřete vychladlým čokoládovým krémem. Poskládejte všechny tři díly těsta na sebe tak, že poslední z nich bude bez krému. Poprašte povrch kakaem a uložte na 20 minut do lednice. Hotový dezert nakrájejte pilkovým nožem na malé řezy a servírujte.