Suroviny
- zelený chřest 1 svazek
- máslo 3 lžíce
- vejce (jedno na porci)
- pancetta 10 plátků
- řapíkatý celer (lístky ze srdíčka)
- tymián pár lístků
- sůl
- pepř (čerstvě mletý)
- olivový olej
Než ale kousnete do prvního chřestového oddenku z tohoto receptu, trocha teorie. Věděli jste, že ve světě je známo skoro 300 druhů chřestu? Na trhu se ale nejčastěji nabízejí tři základní podoby: bílý (pevnější a větší), zelený (štíhlé špičaté výhonky) a fialový (obdoba zeleného s jemně nafialovělým zabarvením). Tato klasická zelenina pochází z Orientu, nejstarší doklady o pěstování chřestu formou nástěnných maleb byly nalezeny v egyptské pyramidě u Sakkary a jsou staré více než 4500 let. Latinský název asparagus pochází z řeckého slova asparagos, jež bylo odvozeno ze staré perštiny.
Chřest je dobrým zdrojem vlákniny. Je bohatý na vitamíny: beta-karoten, vitamíny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou, asparagovou, esenciální oleje, riboflavin. Tato kombinace působí doslova jako elixír mládí. Ze stopových prvků obsahuje vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo, jód. Má nízký obsah cukrů a nízkou energetickou hodnotu, ideální je tedy pro jarní diety. Dosti slov, pojďme vařit…
Postup přípravy
- První krok – připravte si vodní lázeň na citronové máslo. Čili velký rendlík naplňte vodou, na něj usaďte menší tak, aby se dno vrchního hrnce nedotýkalo vodní hladiny a přiveďte vodu těsně pod bod varu. Do vrchního rendlíku dejte 3 lžíce másla spolu se šťávou z jednoho citronu. Až se máslo rozpustí, vše promíchejte a citronové máslo je hotové.
- Další velký hrnec naplňte vodou, osolte ji a přiveďte k varu. Na pekáč nebo plech rozprostřete plátky pancetty a předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Chřestové oddenky omyjte a odstraňte jejich dřevnaté konce. Lze to udělat jednoduše. Vezměte jeden chřestový oddenek, chytněte ho prsty jedné ruky pod hlavičkou, prsty druhé ruky za konec a ohněte jej. V místě, kde se rozlomí, je právě ona dřevnatá hranice. Pak už vzorový chřest položte vedle ostatních do řady a jedním fiknutím zbavte tuhých konců i ostatní zelenáče. Dejte je bokem.
- Připravenou pancettu šoupněte do trouby a pečte ji dozlatova, dokřupava.
- Nyní vejce. Pošírování vajec lze provádět několika technikami. Nejznámější je vyklepnout vejce přímo do vařícího vodního víru do hrnce. Způsob, který můžete vyzkoušet v tomto receptu, má navíc přidanou hodnotu tom, že vejce pošírujete již ochucené. Sledujte.
- Vezměte si malé šálky podle počtu porcí (mističky, skvělé jsou třeba formičky na crème brûlée). Vymažte je kapkou olivového oleje, lépe po něm fólie sklouzne. Poté si nařezejte potravinovou fólii na archy o straně 40 cm a středem je vtlačte do formiček. Fólii opět zakápněte olivovým olejem a prsty jej rozetřete i po stranách. Nyní do každého hnízda vyklepněte celé vejce. Osolte, opepřete a dochuťte dle libosti. Použila jsem lístky řapíkatého celeru a tymián, můžete sáhnout i po drcených chilli papričkách. Nyní uchopte hrany fólie a dejte je k sobě, pečlivě tak, aby nikde nevznikla díra, jinak vám vejce vezme při varu roha. Jednou rukou držte konce fólie a druhou rukou vytlačte vzduch co nejblíže k vejci uvnitř. Fólii párkrát zatočte a udělejte uzel. Dobře utáhněte. Výsledkem je úhledný vaječný balíček. Pokud vám popis nestačí, podívejte se na video tutorial pod článkem.
- Voda ve velkém hrnci vře, a tak může jít dovnitř nejprve chřest a hned za ním vejce. Obojímu stačí cca 4 minuty. Hotová vejce by měla na omak připomínat bochánek mozzarelly. Po uplynulé době varu vyjměte balíčky s vejci a poté slijte chřest. Balíčkům odstřihněte uzel a opatrně je rozbalte.
- Vše je připraveno na servírování. Na talíř jde chřest proložený křupavou pancettou, přelitý citronovým máslem, navrch usaďte vejce, které vidličkou natrhněte. Vše lehce opepřete, posolte, posypte lístky řapíkatého celeru a podávejte.