Suroviny
- kuřecí stehenní řízek 800 g
- olivový olej (na smažení) 150 ml
- zázvor (čerstvý, nasekaný) 1 kus
- česnek (prolisovaný) 5 stroužků
- kari koření 2 lžíce
- kurkuma 1 lžíce
- mletý koriandr 1 lžička
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- chilli (nebo nasekaná chilli paprička) 1 lžička
- cibule 1 kus
- mrkev (dle chuti) 1 dávka
- petržel (dle chuti) 1 dávka
- bílá ředkev (dle chuti) 1 dávka
- kedlubna (dle chuti) 1 dávka
- růžičková kapusta (dle chuti) 1 dávka
- brokolice (nalámaná na růřičky) 1 kus
- špenát (nahrubo nasekané listy) 3 hrsti
- mražená okra (nebo zelené fazolky) 1 hrst
- rajčata (pokrájená) 3 kusy
- bílé víno (suché) 300 ml
- rajčatový protlak 4 lžíce
- citronová šťáva 1 dávka
- kuřecí vývar (lze nahradit bujonem) 1 sklenice
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- petrželová nať (nasekaná) 1 svazek
Postup
- V hlubším kastrolu rozpalte polovinu olivového oleje, zprudka osmažte zázvor s česnekem a poté dozlatova kousky kuřete. Vše vyjměte a odložte stranou.
- Do výpečků po kuřeti přilijte zbytek oleje, přihoďte všechno koření, znovu rozpalte, nechte koření rozvonět a osmažte cibulku.
- Postupně přidávejte a smažte zeleninu od nejméně vodnaté (mrkev, brokolice apod.) ke šťavnatější, která pouští vodu, čímž se smažení zpomaluje, ale po chvíli se odpaří a proces smažení pokračuje dál. Když přidáte novou dávku zeleniny, přidejte i na teplotě pod kastrolem, ale po chvíli stáhněte, aby se zelenina nepřichytávala.
- Až bude všechna zelenina mírně orestovaná, přilijte víno.
- Když se víno začne vařit, přidejte rajčatový protlak, citronovou šťávu a osmažené kuřecí maso s česnekem a zázvorem.
- Zalijte vývarem.
- Na velmi mírném ohni nechte asi 2 hodiny pomalu probublávat pod pokličkou. Směs postupně pustí šťávu, ve které se bude kuřecí maso zvolna dusit (je-li třeba, podlijte). Poslední půlhodinu můžete pokličku sundat, směs v kotlíku tím ztratí vodu a zhoustne.
- Před podáváním případně dochutíte solí či pepřem, ale při správném postupu to nebývá nutné, chutě se v jídle dokonale promísí.
- Podávejte s bílou rýží či vařenými brambory.
- Ozdobte petrželkou.
Autor receptu: Pavel Vítek