Zapomeňte na ponožky nebo novou košili. Pokud chcete milovanému ukázat sílu svojí lásky, přijměte prvomájovou výzvu jménem jerky!
Dárek z lásky pro muže? Dokonalé domácí jerky!
Sušené maso neboli jerky, to je hit ve světě snacků a svačinek. Zvlášť “masožrouti” po sušených kouscích rádi sáhnou, když mají chuť na něco malého, rychlého, dobrého. Jenže má to háček. Když se pro jerky vydáte do obchodu, odnesete si za nekřesťanský peníz smutně malý sáček, ve kterém se krčí pár soust a pytlíček proti vlhkosti. Takže obsah vdechnete během minuty a je po radosti.
Co takhle vzít lahůdku jménem jerky do vlastních rukou a udělat jich pořádnou hromadu? Kromě toho, že budete mít pod kontrolou obsah i proces výroby, máte zaděláno na fantastický jedlý dáreček pro svou drahou polovičku!
Indiáni jim říkali ch’arki, doslova sušené solené maso. A právě od původních Američanů se tato skvělá pochoutka dostala díky všudypřítomné globalizaci i k nám do české kotliny. Zatímco my jerky zobeme jako trendovou pochoutku, američtí válečníci jim mnohdy vděčili za přežití. Nasolovali a sušili především bizoní maso, které tak získalo neskutečnou trvanlivost, bylo plné energie a bílkovin a zajistilo kmenům trvanlivou potravu na horší časy nebo na cesty. Indiáni toto jídlo dovedli k dokonalosti jménem “pemmican”, což byla něco mezi proteinovou a cereální tyčinkou. Smíchali sušené maso, sušené ovoce, ořechy a semena a vše spojili bizoním tukem. Získali energetickou bombu, lehkou, trvanlivou a výživnou. Dnes bychom řekli “superfood”. Tolik o původu jerky, pojďme do práce.
Na výrobu domácího sušeného jerky potřebujete samozřejmě maso. Můžete použít hovězí, které má nejblíže k bizonímu originálu a je asi nejlepší. Ale skvělé je i krůtí, vepřové nebo dokonce skopové. Stačí dát průchod chutím. Množství necháme na vás. Je jen na vás, jestli si nasušíte 300gramový steak nebo rovnou kilo. Počítejte s tím, že sušené maso silně pohubne na váze, jde o to zbavit ho veškeré vlhkosti! Proto nebuďte při zemi a raději se při přípravě trochu rozšoupněte, ať si to nemusíte za pár dní zopakovat. Věřte, že domácí jerky mizí závratnou rychlostí.
Jerky můžete ochutit třeba jen solí a pepřem nebo chilli, je to jen na vás, jestli preferujete přírodní chuť masa nebo vám jde i o nějaký efekt s kořením.
Pro příklad zkuste udělat jerky solené sójovkou, ochucené česnekem, chilli a zázvorem: • 1 kg hovězího masa • sójová omáčka se solí • worcesterová omáčka • špalík zázvoru • 1 lžička chilli • 3 stroužky česneku • 2 lžíce třtinového cukru (nemusí být)
Postup je u všech variant stejný, co si do svých jerky dáte, je jen na vás.
1) Maso musí být absolutně libové, bez šlach a blan. 2) Zkuste maso nechat trochu zmrazené, bude se vám dobře krájet na tenké kousky. 3) Mějte pořádně ostrý nůž. 4) Maso nakrájejte na zhruba 4 mm tlusté proužky, lepší krájet přes vlákno. 5) Nakrájené maso dejte do mísy a ochuťte sójovkou, worcestrem, chilli, cukrem, rozdrceným česnekem a najemno nastrouhaným zázvorem. 6) Nechte marinovat zhruba půl dne, ať se chutě prolnou a maso nasákne solí. 7) Přichází fáze sušení. Můžete použít klasickou sušičku na ovoce, kde necháte kousky zhruba 8 hodin při teplotě kolem 50 stupňů Celsia. Maso průběžně pozorujte, můžete prohodit sušicí pláty. 8) Pokud nemáte sušičku, nezoufejte. Sušit můžete maso pověšené na špejlích i v obyčejné troubě, nejlépe té horkovzdušné. Teplota stejně kolem 50 °C. Špejle s napíchnutými masíčky položte na rošt a nechte maso viset volně dolů, aby se mohlo usušit. Dbejte na rozestupy, občas špejle přehoďte. 9) Usušené maso by mělo být tvrdé a lámavé, dokonce i lehce průsvitné. Rozhodně ne šťavnaté nebo vlhké.
Jerky uskladněte na suché a tmavé místo, nejlépe ve vzduchotěsné nádobě. Takhle vám vydrží týdny a týdny… dokud ho za pár dní nesníte!
Autor: Kamila Ulčová