Vietnamské smažené závitky

Doba přípravy:
Počet porcí: 15 ks
Vietnamské smažené závitky Foto:
Vietnamské smažené závitky
Foto: V kuchyni vždy otevřeno

Oblíbené jarní závitky si můžete připravit sami, stačí jen dostatečně potrénovat rolování. :) Určitě si na nich skvěle pochutnáte a můžete lehce experimentovat i s náplněmi.

Článek

12 receptů z vietnamské kuchyně Foto:

12 receptů z vietnamské kuchyně

Vietnamská kuchyně zažívá v Čechách obrovský boom a v různých bistrech a restauracích lze narazit už na poměrně autentické pokrmy. Tento kout Asie nabízí jídla lehká, plná...
Suroviny
rýžový papír na smažené závitky 15 ks
olej na smažení
voda nebo pivo na namáčení papíru (pivo dodá při smažení větší křupavost)
Náplň:
mleté vepřové maso 450 g
jemné rýžové nudličky (předem připravené podle návodu) 200 g
vejce 2 ks
mrkev 1 ks
větší kedlubna 1/2 ks
houby Jidášovo ucho
sójové klíčky
cibule 1 ks
rybí omáčka 2–3 lžíce
čerstvý koriandr
sůl a pepř
Omáčka:
voda 50 ml
třtinový cukr 1 lžíce
rýžový ocet nebo limetková šťáva 1 lžíce
rybí omáčka 1 a 1/2 lžíce
česnek 1 stroužek
chilli paprička dle chuti
Postup
1

Nejprve nechte namočit houby v horké osolené vodě. Až dostatečně nabobtnají, opláchněte je a nakrájejte na jemné proužky.

2

Připravené nudle nasekejte na kratší kusy a vložte je do mísy spolu s houbami. Přidejte klíčky, na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev s kedlubnem, cibuli nakrájenou na drobné kostičky, posekaný koriandr a mleté maso.

3

Vyklepněte ke směsi vejce, zlehka osolte, opepřete a dochuťte rybí omáčkou. Vše důkladně promíchejte, nejlépe vám to půjde rukou.

4

Rýžový papír namáčejte v míse s vodou, vždy nechte ponořené pár vteřin. Papír zgumovatí, ale nesmí se trhat.

5

Položte ho na hladkou pracovní plochu. Ze směsi naberte asi dvě vrchovaté lžíce a zformujte z ní váleček v dolní třetině papíru. Nejprve zabalte směs spodní částí, přetáhněte cíp přes váleček a zasuňte pod směs.

6

Pak přehněte papír z obou stran a pevně zaviňte až do konce papíru. Dost závitek utáhněte. Při balení i smažení závitků dávejte pozor, ať se vám nepřilepí k sobě.

7

Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Raději pozvolna, aby maso uvnitř nezůstalo syrové. Můžete smažit i ve fritéze. Nechte závitky okapat od přebytečného oleje na papírové utěrce.

8

Na omáčku jednoduše smíchejte všechny suroviny, cukr se musí zcela rozpustit. Přidejte posekaný česnek a podle chuti chilli papričku. Závitky namáčejte do omáčky v mističce.

Vietnamské smažené závitky Foto:

Vietnamské smažené závitky Foto:

Vietnamské smažené závitky Foto: Vietnamské smažené závitky; foto: V kuchyni vždy otevřeno

V kuchyni vždy otevřeno

Andrea Motlíková

Andrea z foodblogu V kuchyni vždy otevřeno, který sleduje přes 36 tisíc fanoušků, vydala svoji první kuchařku. Na 368 stranách najdete bezmála 300 receptů pro každý den, které vždy doprovází autorské barevné fotografie.

Obsáhlá kniha je určena pro široké publikum napříč generacemi. Inspiraci pro každodenní vaření zde najdou začátečníci i zkušené kuchařky a určitě i muži. Osvědčené recepty z dostupných čerstvých surovin nejsou nijak komplikované a postupy jsou srozumitelně rozepsané. Nechybí tipy na tradiční česká jídla, ale v knize zabrousíte i do kuchyní Asie či Středomoří.

Kuchařka je velmi přehledně rozdělena do 19 kapitol od předkrmů, přes jídla z jednoho pekáčku, snadné recepty, polévky, saláty, druhy mas, těstoviny, zeleninové pokrmy, pomazánky, moučníky a dezerty až po zavařování.

Pokud vás den za dnem nenapadá, co zrovna vařit, stačí zalistovat a určitě si vyberete.

V kuchyni vždy otevřeno - kuchařka Foto:

Videa

reklama

reklama