Sýrové rizotové koule

Doba přípravy:
Počet porcí: 35 koulí
Sýrové rizotové koule Foto:
Sýrové rizotové koule
Foto: isifa.com

Krémové italské rizoto se nedá ohřát. Přesto stojí za to, udělat ho pořádně velký hrnec. Druhý den totiž ze zbytků můžete připravit úžasné smažené koule. A ty ocení i ti, kteří tento typ rizota jinak nemusí.

Krémové italské rizoto je za čerstva polotekuté, po vychladnutí se ovšem změní v tuhou slepenou hmotu s konzistencí "těsta". Ideální základ pro přípravu placiček nebo koulí. Kromě níže uvedeného postupu můžete vyzkoušet ještě větší rychlovku. Do rizota vmíchejte jedno vajíčko a dětskou krupičku, tak aby směs držela hezky pohromadě. Vytvořte placičky, ty ještě obalte v krupičce a osmažte dozlatova.

Suroviny
zbylé houbové rizoto 900 g
malé mozzarella kuličky 450 g
mouka 1 hrnek
rozšlehané vejce 2 ks
strouhanka 2 hrnky
citron k servírování
Postup
1

Vezměte kuličku mozzarelly a obalte ji trochou rizota do tvaru malé koule. (Navlhčené ruce vám to usnadní).

2

Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno rizoto.

3

Každou kouli obalte v mouce, potom našlehaném vejci a pak ve strouhance.

4

Na středně velké pánvi rozpalte olej a na střední teplotě opékejte koule asi 5 minut. Pravidelně je obracejte, dokud zvrchu nebudou zlatavé a sýr uvnitř rozteklý.

5

Osmažené koule odkládejte na mísu, vyloženou kuchyňskou utěrkou a udržujte je teplé v troubě vyhřáté na 50°C.

6

Servírujte: s citronovými klínky a vločkovou mořskou solí (Maldon).

Prima tip:

Můžete použít jakékoliv rizoto, které máte po ruce. Místo citronových klínků podávejte rizotové koule s domácí majonézou. Když se vám stane, že zbylo Ossobuco a rizoto Milanese, zkuste šafránové rizotové koule, plněné Ossobuco.

Sýrové rizotové koule Foto: isifa.com

Sýrové rizotové koule, Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama