Svatomartinská husa

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Svatomartinská husa  Foto:
Svatomartinská husa
Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Na svátek sv. Martina se sluší otevřít lahev mladého vína a upéct husu. Pečte ji hezky pomalu, pozvěte rodinu či přátele a užijte si společně milý podzimní čas.

Suroviny
Husa:
husa 1 ks
jablka 2 ks
cider 1 lahev
sůl a celý kmín
Karlovarské knedlíky:
starší rohlíky nakrájené na kostičky 10 ks
mléko 250 ml
vejce 3 ks
máslo 50 g
sůl
hladkolistá petržel nasekaná
Chlupaté knedlíky:
brambory 750 g
vejce 1 ks
sůl
Zelí:
červené kysané zelí 2 balení
velká cibule 1 ks
cukr podle chuti
sůl
Postup
1

Husa: Troubu předehřejte na 130 °C. Husu dobře nasolte a nakmínujte (i zevnitř), přendejte do pekáčku prsy dolů. Jablka nakrájejte na čtvrtiny, zbavte jádřinců a nacpěte dovnitř husy. Pekáček zakryjte alobalem a dejte pomalu péct. Husu podlévejte ciderem, asi po 3 hodinách husu otočte. Nakonec zvedněte teplotu asi na 150 °C a husu nechte dopéct hodinu odkrytou, aby se udělala křupavá kůrka.

2

Zelí: Větší cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olej, cibuli pomalu orestujte dozlatova. Přidejte červené zelí, zalijte ho trochou vody a duste asi 20 minut doměkka. Na závěr dochuťte cukrem a solí.

3

Karlovarské knedlíky: Rohlíky nakrájejte na kostičky. Oddělte žloutky a bílky. V míse smíchejte mléko, žloutky a rozpuštěné máslo. Rohlíky zalijte tekutou směsí, osolte, přidejte posekanou petrželku a promíchejte. Ušlehejte sníh z bílků, vmíchejte ho k rohlíkům. Utrhněte kus potravinové fólie, jednu třetinu hmoty přeneste na fólii a mokrýma rukama vytvarujte knedlík, zabalte dobře do potravinové fólie, lepší je knedlík obalit ještě jednou vrstvou. Takto postupujte i se zbylými knedlíky. Knedlíky vařte asi 18 minut ve vroucí vodě.

4

Chlupaté knedlíky: Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno. Vymačkejte pečlivě přes utěrku z brambor všechnu tekutinu. Do brambor přidejte mouku, vejce a sůl. Mokrou rukou vytvarujte menší šišky, opatrně vhoďte do probublávající vody a vařte. Až knedlíky vyplavou na povrch, počkejte ještě asi 3 minuty, poté je vyndejte.

Svatomartinská husa  Foto: Svatomartinská husa; foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Kdo je Foodlover.cz ?

FoodloverJmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, advokátní koncipientka, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

Videa

reklama

reklama