Spaghetti alla carbonara

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Spaghetti alla carbonara Foto:
Spaghetti alla carbonara
Foto: Thinkfood.cz

Pokud budete zkoušet tento recept, snažte se dodržet předepsané ingredience a neexperimentujte s přidáváním dalších surovin. Používejte zásadně pancettu a parmezán, stejně jako kvalitní semolinové těstoviny. Uvidíte, že výsledek bude více než skvělý.

Celý příběh o původu tohoto pokrmu je nejasný. Existuje několik soupeřících teorií, avšak všechny jsou neoficiální. Jedna verze je, že jídlo vymysleli dřevorubci v Apeninách v oblasti Abruzzo, kde z tvrdého dřeva vyráběli uhlí na palivo. Připravovali penne v hrnci nad ohništěm a smíchávali ho s vejci a sýrem. Další verze o původu carbonara je odvozená ze samotného názvu. Carbonari, tedy uhlíři, si pastu s vejci, slaninou a sýrem hojně sypali pepřem, který na jídle evokuje drobné částečky popela. Když budete chvilku brouzdat na Googlu, určitě se dočtete i další příběhy, ale nikdo skutečný původ pokrmu dosud neodhalil…

Suroviny
kvalitní špagety 300 g
uzená pancetta, silnější plátky 200 g
parmezán 100 g
žloutky z domácích vajec 4 ks
Postup
1

Přiveďte ve velkém hrnci osolenou vodu k varu a vařte špagety 8–12 minut. Mezitím si nakrájejte pancettu na proužky. Rozpalte pánev s kapkou olivového oleje, stačí opravdu malinko, protože dost špeku se z pancetty vypeče. Restujte ji dokřupava.

2

Do mísy vyklepněte žloutky z vajec a přistrouhejte parmezán, důkladně směs promíchejte a opepřete. Z hotových těstovin odeberte hrnek vody, ve které se vařily, a poté je slijte. Pancettu dejte k pastě a párkát ji se slaninou prohoďte. Přidejte vejce se sýrem a přilévejete horkou vodu z těstovin. Míchejte a uvidíte, jak se bude vytvářet krásná lesklá omáčka. Těstoviny servírujte na hluboký talíř a před podáváním je ještě hodně posypte mletým pepřem.

3

Na stůl položte struhadlo s kusem parmezánu, aby si každý mohl přidat sýr tak, jak to má rád.

Spaghetti alla carbonara Foto: Thinkfood.cz

Spaghetti alla carbonara. Foto: Thinkfood.cz

Spaghetti alla carbonara Foto: Thinkfood.cz

Spaghetti alla carbonara. Foto: Thinkfood.cz

Thinkfood.cz

Když jídlo, tak ThinkFood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

Máte rádi špagety? Vyzkoušejte i další recepty:

Recept

Špagety s rajčátky a fetou Foto: isifa.com

Špagety s cherry rajčátky, fetou a rukolou

Výrazná chuť fety a česneku se skloubí se sladkostí rajčátek a štiplavou chutí rukoly. Skvělá směs na špagety, gnocchi, ale i na tousty.

Recept

Špagety s koriandrovým pestem a krevetami Foto: isifa.com

Špagety s koriandrovým pestem a krevetami

Na tohle senzační jídlo použijte co největší krevety. Ve spojení se svěžím koriandrem jejich chuť krásně vynikne.

Recept

Špagety s omáčkou z rajčat a tresky Foto: isifa.com

Špagety s omáčkou z rajčat a tresky

Těstoviny jsou oblíbené lehké letní jídlo. Ke klasickému základu z rajčat přidejte kousky čerstvé ryby a voňavé bylinky.

 

Videa

reklama

reklama