Slepičí polévka se strouháním

Doba přípravy:
Slepičí polévka se strouháním Foto:
Slepičí polévka se strouháním
Foto: All

Když začnou první mrazy, hrozně se těšíme na horkou porci polévky, nejlépe hezky doma v teple. Jednu takovou poctivou pro vás dnes máme! :)

Tip: Vývar, který nepoužijete, můžete zamrazit buď do kostek ve tvořítku na led nebo v plastové misce. Zamrazit můžete i vařené maso nebo z něj můžete připravit masové knedlíčky, rizoto apod.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Karolína, domácí kuchařka

Inspirujte se novými recepty, které lze vytvořit rychle z dostupných sezónních surovin a tak, aby nezatížily rodinný rozpočet. S Karolínou je zkrátka radost vařit!
Suroviny
slepice, nejlépe chlazená 1 ks
sůl 4 lžičky
pepř 5 kuliček
špetka mletého zázvoru
pěkná cibule 1 ks
větší mrkev 2 ks
celer cca 1/2 ks
pórek 1/2 ks
máslo 1 lžíce
hrášek, mražený 100 g
nasekaná zelená nať – pažitka, petrželka a celer dle chuti
Na strouhání:
vejce 1 ks
Postup
1

Slepici rozdělte na porce, vložte do velkého hrnce, zalijte cca 3 l studené vody, osolte, přidejte všechno koření a dejte na mírný plamen. Pak z každého druhu zeleniny kromě hrášku oddělte polovinu a tu očistěte a pokrájejte na větší kusy. Vložte je do vody ke slepici a vše společně velmi mírným varem vařte cca 4 hodiny.

2

Po 4 hodinách vyndejte z polévky maso a zeleninu. Zeleninu vyhoďte, je rozblácená a to nejlepší ze sebe už vydala (já ji ale často přesto sním, nemůžu odolat). Maso oberte z kostí a nakrájejte na kostičky. Bude ho spousta, takže vám ještě zbude na rozemletí do knedlíčků či rizota. Vývar přeceďte do jiného hrnce, abyste se zbavili nečistot.

3

Zbylou zeleninu (opět kromě hrášku) očistěte, nakrájejte ji na menší kousky a opečte dozlatova na pánvi na másle. Takto opečenou zeleninu přidejte do přecezeného vývaru. Vložte tam i pokrájené kostičky masa (část vývaru i masa si můžete odložit, viz Tip) a opět přiveďte k varu. Polévka by se měla vařit 5–10 minut, cca v polovině tohoto času do ní zavařte i strouhání:

4

V misce si smíchejte hrubou mouku a vejce. Vypracujte pevné a hladké těsto a udělejte z něj kouličku, pokud by nedržela pohromadě, přidejte lžíci vody (každá mouka je jinak suchá) a nechte ho klidně půl hodiny zabalené ve fólii odpočinout, chcete-li. Kouličku pak nastrouhejte na hrubém struhadle – buď přímo do polévky, nebo na pečicí papír. Druhá možnost je pohodlnější, neopaříte si ruku a polovinu zavářky si můžete schovat na příště, stačí strouhání usušit jako nudle a uložit ve sklenici. Konečně přidejte i hrášek. Vařte cca 5 minut a podávejte posypanou pažitkou nebo petrželkou.

Slepičí polévka se strouháním 2 Foto: Slepičí polévka se strouháním; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Kniha vychází začátkem listopadu 2016.

Videa

reklama

reklama

\n