Salát z kysaného zelí s jablky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Salát z kyselého zelí  Foto:
Salát z kyselého zelí
Foto: RAW pro zdraví a krásu

Není lepší způsob uchování zeleniny, než nechat ji prokvasit a využít přidané hodnoty, kterou v něm odpracovaly bakterie. Nejživější jídlo je to, které vytrvale pobublává pod pokličkou zeláku. A protože zelí je k dostání po celý rok, klidně se pusťte i do experimentů s kvašením.

Suroviny
kysané zelí 350 g (1 balíček)
červená jablka 2 ks
větší červená kapie 1 ks
čerstvě strouhaný křen 2 lžíce
rostlinný olej 1–2 lžíce
čerstvě namletý pepř
jarní cibulka 1 svazek
Postup
1

Kysané zelí vložte do většího síta a nechte okapat. Překrájejte je na menší kousky, vsypte do mísy, promíchejte s olejem, křenem a dle chuti s pepřem.

2

Jablka zbavte jádřinců, kapii očistěte a zbavte semínek a obojí nakrájejte na menší kousky. Vmíchejte do ochuceného zelí. Ochutnejte, a pokud by vám salát připadal příliš kyselý, vyvažte chuť trochou agávového sirupu. Očistěte cibulku a pokrájejte ji na kolečka. Ozdobte salát cibulkou a podávejte.

3

Prima tip: Můžete použít i červené zelí. Dávejte si ale pozor, abyste koupili opravdu kysané zelí, ne jen sterilované.

Co možná nevíte o kysaném zelí:

Možná nevíte, jak na něj, a recept vás navnadil na vlastní experimenty. Zelí potřebuje jen osolit (20 g soli na 1 kg čerstvého nakrouhaného zelí), dobře promačkat, aby pustilo vodu, a zatížit, aby zůstalo zakryté vlastní šťávou. Kmín nebo křen jsou čistě na vás – pokud je máte rádi, můžete je do zelí přidat, ale není to potřeba. Zelí pak nechte týden v teple, sbírejte pěnu a kontrolujte, že zůstává pod vodou. Prokvasí a v chladu vám pak vydrží další měsíce pomalu žít a zrát. Příliš staré a prokvašené zelí měkne a ztrácí říz. Ale jakmile ho jednou porovnáte s tím kupovaným, už navěky budete doma přechovávat sklenice se zelím v různém stupni kvašení. Za tu chvilku práce totiž stojí.

Navíc se o něm právem říká, že je ještě prospěšnější než čerstvé. Podle finských výzkumů je kvašená zelenina prospěšná v prevenci rakoviny, a to víc než vařená i čerstvá. Zelí i nálev napomáhají trávení a čistí pleť. Léčba akné nemůže být jednodušší – dávejte svým puberťákům víc zelí.

Salát z kyselého zelí  Foto:

Salát z kysaného zelí s jablky; foto: RAW pro zdraví a krásu

RAW PRO ZDRAVÍ A KRÁSU

Raw pro zdraví a krásu Foto:

Jitka Adamová

Kuchařská kniha s obsáhlou teoretickou částí týkající se zdraví a krásy je odpovědí na stále rostoucí trend syrové, nebo také živé či raw stravy. Autorka prostřednictvím jednoduchých receptů na polévky, hlavní jídla, dezerty a nápoje ukazuje, jak (ne)vařit rychle, ale přesto výtečně a zdravě. Syrová strava není jen módní záležitostí, je to styl života – života plného energie, pozitivního přístupu, s nímž se pojí krása a duševní pohoda. Vyzkoušejte jedinečné recepty, k jejichž nevaření potřebujete otevřenou mysl, mixér a jen „hrstku“ surovin. Kniha pro všechny vegetariány, vegany, vitariány, ale i pro ty, kdo chtějí (ne)vařit jednoduše, výtečně a zdravě!

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Videa

reklama

reklama