Salát se syrovou cuketou, rukolou a chilli pestem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Salát se syrovou cuketou, rukolou a chilli pestem  Foto:
Salát se syrovou cuketou, rukolou a chilli pestem
Foto: Petr Klemeš / PEDRO LOCO

Syrová mladá cuketa má velmi jemnou chuť inklinující k okurce a je krásně křupavá. Navrch rukola nebo polníček, zakápnuté chilli pestem s limetou a mátou. Balzamikový krém pak zařídí sladkou tečku a vyvážení chutí.

Další super recepty s chilli najdete v odkazu:

Článek

18 pěkně ostrých receptů Foto:

Někdo to rád ostré aneb 18 výtečných jídel s chilli

Obliba pálivých jídel s různými druhy chilli papriček roste celosvětově a u nás dokonce bleskově. Pokud i vy patříte mezi fajnšmekry, kteří si potrpí na ostrá jídla, máme...
Suroviny
menší cuketa 2 ks
rukola nebo polníček 100 g
chilli Habanero (nebo jiná čerstvá chilli paprička) 2 ks
česnek 1 stroužek
šťáva z 1/2 limetky
olivový olej 4 lžíce
vinný ocet 1 lžíce
čerstvá máta 1 hrst
piniová semínka 1 hrst
balzamikový krém
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Z cukety odkrojte stopku i špičku a škrabkou na brambory nakrájejte podélné tenké plátky. První tři můžete vyhodit, použijte pouze pěkně široké s minimem slupky. Přehněte je v polovině a naskládejte ve tvaru hvězdy na talíř. V misce promíchejte rukolu nebo polníček s lžící vinného octa a položte na cuketu.

2

Do hmoždíře vložte nasekané chilli papričky bez semínek, stroužek česneku, nasekané listy máty a postupně třete a přilévejte olej a šťávu z limetky. V okamžiku kdy budete mít hustější kaši, osolte a opepřete.

3

Lžičkou pak toto pesto nabírejte a zakápněte celý salát. Dozdobte kapkami balzamikového krému a přidejte na pánvi nasucho opražené piniové oříšky. Podávejte s bílým pečivem.

Salát se syrovou cuketou, rukolou a chilli pestem  Foto: Salát se syrovou cuketou, rukolou a chilli pestem; foto: Petr Klemeš / PEDRO LOCO

Někdo to rád ostré...

Petr & Lucka

chilli papričkyJsme vášniví a spokojení zahrádkáři, které baví již řadu let pěstovat, křížit a šlechtit chilli. Čteme, zkoušíme, vaříme, zavařujeme a cpeme do sebe všechno, co obsahuje alespoň trochu této krásné zeleniny, téměř každý den. Postupem času jsme se mnohému naučili, dozvěděli spoustu užitečného z mnoha směrů a následkem toho je nadmíra plodů, plný sklep, lednice, kořenky, řada receptů a mnoho kamarádů, kteří po večeři u nás pochopili, že chilli není jen o pálivosti, ale hlavně o nepřeberném množství úžasných chutí a vůní, jež nejdou ničím nahradit. Podívejte se na náš web Pedro Loco :)

A protože chceme lidem otevírat obzory v pálivém směru, vyústilo naše snažení až k pořádání jednoho z největších chillifestivalů v Evropě – tím je Chillibraní, které zaštiťuje Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého – CHILLIŽROUT a koná se každé září v Brně.

Videa

reklama

reklama