S Klárou v kuchyni: Jarní rizoto s medvědím česnekem a hráškem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Jarní risotto s medvědím česnekem a hráškem  Foto:
Jarní risotto s medvědím česnekem a hráškem
Foto: Klára Michalová - @sklarouvkuchyni

Období medvědího česneku je krátké, a proto je potřeba si ho pořádně užít! Třeba v tomhle výborném rizotu s jemnou česnekovou chutí a vůní, která se krásně snoubí se sladkým křupavým hráškem.

Suroviny
olivový olej 1 lžíce
cibule 1 ks
jarní cibulka 1 ks
uzená libová slanina 50 g
rýže na rizoto (Arborio nebo Carnaroli) 400 g
suché bílé víno 100 ml
horký vývar nebo voda asi 1,5 litru
mražený hrášek 150 g
medvědí česnek, najemno nasekaný 2 velké hrsti
máslo 3 plátky
strouhaný parmazán 1 velká hrst
vejce (nemusí být) 4–6 ks
Postup
1

Na oleji dosklovata osmahněte najemno nakrájenou cibuli, jarní cibulku i se zelenou částí a uzenou slaninu nakrájenou na malé kostičky.

2

Vsypte arborio rýži a minutku restujte, až zrníčka jakoby zprůhlední. Zalijte bílým vínem, zamíchejte a nechte vyvařit. Přilijte horký vývar nebo horkou vodu (tak 2 velké sběračky). Za občasného míchání na mírném ohni vařte a postupně přilévejte vývar nebo vodu vždy, když se předchozí várka vsákne do rýže. Dosolte podle chuti.

3

Když je rýže al dente (asi po 15 minutách), přidejte mražený hrášek a najemno nasekaný medvědí česnek. Přilijte ještě trochu tekutiny, promíchejte a vypněte oheň. Vmíchejte máslo a nastrouhaný parmazán.

4

Rizoto servírujte horké, ideálně se ztraceným vejcem nebo volským okem.

Podívejte se, jak připravit ztracená vejce:

Článek

Ztracená vejce Foto:

VIDEO: Jak připravit ztracená vejce

Ztracená neboli pošírovaná vejce jsou velmi efektním a chutným způsobem přípravy vajec. V této úpravě si nejlépe vychutnáte lahodnou chuť žloutku.

Jarní risotto s medvědím česnekem a hráškem  Foto: Jarní rizoto s medvědím česnekem a hráškem; foto: Klára Michalová – @sklarouvkuchyni

Klára Michalová - @sklarouvkuchyni Foto:

Vařte s Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))

Videa

reklama

reklama