Rýžový nákyp se švestkami a čokoládovou polevou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Rýžový nákyp se švestkami a čokoládovou polevou  Foto:
Rýžový nákyp se švestkami a čokoládovou polevou
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Rýže je velmi univerzální surovina, která je skvělá jako příloha k masu i zelenině, ale umí se proměnit i v báječné sladké jídlo. Rýžový nákyp je pokrm, který potěší všechny milovníky teplých sladkých dobrot.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
kulatozrnná rýže 200 g
plnotučné mléko 800 ml
špetka soli
máslo 100 g + trochu rozpuštěného na pokapání
vanilkový lusk 1 ks
rum 1–2 lžíce
bílek 4 ks
vypeckované švestky 400 g
třtinový cukr 1 lžíce
mletá skořice 2 lžičky
Poleva:
jedlé kaštany 8 ks
hořká čokoláda (50 % kakaa) 100 g
smetana ke šlehání 1 lžíce
rum 1 lžíce
mletý zázvor 1 lžička
mletá skořice 1 lžička
Postup
1

Rýži propláchněte v cedníku studenou vodou. Nechte ji okapat a v hrnci se silným dnem zalijte mlékem a osolte špetkou soli. Uvařte za občasného promíchání na mírném plameni, dokud nevznikne rýžová kaše (ochutnejte, nestačí když je kaše hustá, rýže by měla být opravdu měkká).

2

Vyšlehejte žloutky s polovinou krupicového cukru a seškrábnutými semínky z rozpůleného vanilkového lusku do nadýchané pěny. Do hotové kaše vmíchejte máslo, rum dle chuti a když už kaše trochu zchladne, vmíchejte i vyšlehanou pěnu. Trochu másla si nechte na vymazání pekáčku. Z bílků ušlehejte tuhý sníh se zbylým krupicovým cukrem a opatrně ho vmíchejte do prochladlé kaše.

3

Troubu rozpalte na 160–170 °C. Do máslem vymazaného pekáčku nalijte polovinu rýžové kaše, na ni poklaďte vypeckované švestky řezem nahoru, posypejte je podle sladkosti troškou třtinového cukru a skořicí. Pak na ně nalijte druhou polovinu kaše a pokapejte ji rozpuštěným máslem. Dejte péct na 30 minut, hotový nákyp by měl být na povrchu krásně zlatavý.

4

Mezitím si připravte kaštanovou polevu. Jedlé kaštany na vypouklé části nařízněte do křížku, vařte cca 20 minut a pak hned ještě horké oloupejte včetně vnitřní slupky.

5

Velký kastrol nebo pánev postavte na mírný plamen, nalijte do něj trochu vody, do ní postavte menší kastrůlek a do něj nalámejte čokoládu. Přilijte k ní lžíci smetany a lžíci rumu, nechte čokoládu pomalu rozpouštět a občas promíchejte. Přidejte nahrubo posekané jedlé kaštany, mletý zázvor a skořici, nechte ještě chvíli zahřívat, aby se kaštany prohřály, a máte hotovo. Teplou polevou ozdobte upečený nákyp a můžete podávat.

Rýžový nákyp se švestkami a čokoládovou polevou  Foto: Rýžový nákyp se švestkami a čokoládovou polevou; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Kniha vychází začátkem listopadu 2016.

Videa

reklama

reklama