Roastbeef s domácí remuládou

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–10
Roastbeef s domácí remuládou  Foto:
Roastbeef s domácí remuládou
Foto: Martin Kubica

Dobře připravený roastbeef je lahůdka, která se hodí, pokud hostíte více lidí najednou. Není na tom zase nic tak těžkého, pokud maso necháte dostatečně dlouho marinovat, odmění se vám fantastickou chutí. Vyzkoušejte výtečný recept od mladého kuchaře Martina Škody. Nebudete zklamaní, ověřeno redakcí!

Suroviny
nízká roštěná 1 kg
sůl 1 lžíce
čerstvě namletý černý pepř 1 lžička
mletý bobkový list 1 menší lžička
mletý kardamon 1/2 lžičky
olej 3 lžíce
dijonská hořčice 1 lžička
med 1 lžička
citronová šťáva 20 ml
čerstvý tymián, nasekaný 1 snítka
Postup
1

Roštěnou očistěte od silné blány. Smíchejte sůl, pepř, bobkový list a kardamon a směs důkladně vetřete do masa. Poté promíchejte také olej s medem, citronovou šťávou, hořčicí a tymiánem a opět roštěnou potřete ze všech stran. Připravené maso nechte při běžné teplotě marinovat minimálně 4 hodiny nebo ještě lépe v lednici přes noc.

2

Pak roštěnou zprudka opečte ze všech stran na pánvi (pokud je z lednice, nechte maso před opékáním minimálně hodinu rozdýchat na pokojovou teplotu).

3

Opečenou roštěnou vložte do trouby rozhřáté na 80 ˚C a pečte asi 40 minut (uvnitř masa by měla být teplota max. 55 ˚C). Po upečení počkejte, až roastbeef vychladne a pak jej nakrájejte na tenké plátky.

4

Pokud chcete podávat roastbeef teplý, odvařte z pekáče i pánve přípečky – mírně je zalijte dobrým vývarem. Omáčku svařte a nakonec zjemněte máslem.

5

Prima tip: Když maso ještě před marinováním trochu propícháte tenderizérem, bude měkčí a marináda se snáze dostane dovnitř masa.

Domácí remuláda

Nejprve si připravte majonézu. Do užsí vysoké nádoby dejte 2 žloutky, 266 ml oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1/2 lžíce tekutého medu, lžíci octa, větší špetku soli a špetku bílého pepře. Všechny ingredience by měly mít stejnou teplotu. Do nádoby vložte tyčový mixér a pomalým pohybem začněte zvedat nástavec směrem nahoru, dokud nebude olej zcela zapracován. Nechte v lednici ztuhnout.

K domácí majonéze přidejte 50 g créme fraîche, 2 lžíce bílého vína, lžíci citronové šťávy, 1/2 lžíce dijonské hořčice. Přidejte najemno nakrájené 2 okurky cornichon, nasekanou lžíci kapar, 3 filety ančoviček, snítku hladkolisté petrželky, lžíci tekutého medu, lžičku soli a větší špetku bílého pepře. Hotovou remuládu nechte alespoň hodinu odležet, aby se prolnuly chutě.

Roastbeef s domácí remuládou  Foto: Martin Kubica

Příprava roastbeefu krok za krokem, Foto: Martin Kubica

Martin Škoda a jeho roastbeef Foto: Martin Kubica

Martin Škoda a jeho roastbeef. Foto: Martin Kubica

 

 

Videa

reklama

reklama