Povidloň

Doba přípravy:
Povidloň Foto:
Povidloň
Foto: archiv PORT 58

Křehounké nadýchané odpalované těsto a v něm pořádná porce tvarohové náplně dochucené výraznými povidly. Dokonalý moučník, který si snad musí zamilovat každý :)

 

Suroviny
Těsto:
voda 500 ml
máslo 100 g
špetka soli
vejce 5 ks
Náplň:
tvaroh 750 g
vanilkový cukr 3 sáčky
ztužovač šlehačky 2 sáčky
povidla 250 g
Postup
1

V hrnci přiveďte k varu vodu s máslem a solí, potom vmíchejte mouku. Hmotu za stálého míchání restujte tak dlouho, až se přestane přichytávat k hrnci. Do vychladlého těsta postupně zašlehejte vejce.

2

Těsto rozdělte na poloviny a každou polovinu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C a na její dno položte kastrůlek s horkou vodou. Těsto pečte asi 20 minut. Důležité je v průběhu pečení troubu neotvírat. Po upečení pláty nechte vychladnout.

3

Tvaroh vyšlehejte se smetanou, vanilkovým cukrem a ztužovačem šlehačky. Povidla smíchejte s rumem.

4

Na jeden plát rozetřete povidla, na ta naneste tvarohovou náplň. Druhý plát rozkrájejte na čtverce a poskládejte navrch. Díky tomu se bude vychladlý dezert lépe krájet. Povrch poprašte moučkovým cukrem.

Nadšená cukrářka holešovické restaurace si ovoce do dezertů pěstuje sama

Restaurant PORT 58 Foto:

V restauraci Port 58 si vždy můžete vybrat z několika hlavních jídel. Nikdy nesmí chybět ani sladká tečka. O tu se v Portu stará cukrářka Kateřina Humplová. Dezerty sestavuje podle roční doby a aktuální nabídky surovin. Už brzy proto na jídelníčku uvidíte nejrůznější sladkosti z jahod, třešní nebo višní. Co to ale bude konkrétně, neví ještě ani sama cukrářka. „Často se mi stane, že dezert změním na poslední chvíli. Najdu zajímavý recept nebo dostanu na něco konkrétního chuť. Nedávno jsem měla v plánu upéct povidloň, protože minule měl velký úspěch. Nakonec z toho byl medovník,“ vysvětluje Kateřina.

Kromě sezonnosti dbá i na kvalitu a původ potravin. „Ráda si vybírám opravdu dobré máslo a smetanu, pro čerstvá vejce si chodím přímo k chovateli. Marmelády a džemy si vyrábím sama z ovoce z naší zahrady nebo od ověřeného pěstitele,“ popisuje Kateřina svůj přístup k cukrařině. A na jejích dezertech je to opravdu znát. Pokud jste ještě neměli příležitost, určitě si v Portu zarezervujte místo a něco z dílny Kateřiny Humplové ochutnejte.

Restaurant PORT 58, Tusarova 58, Praha 7, www.restaurantport58.cz

Videa

reklama

reklama