Pórkový krém

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–3
Pórkový krém Foto:
Pórkový krém
Foto: Cat & Cook

Chladné počasí nahrává přípravě pořádné a poctivé polévky! Jestli máte rádi pórek, určitě vyzkoušejte tuto variantu od Cat & Cook!

Článek

Pórkový salát s vejcem Foto:

26 TOP receptů s křehkým pórkem v hlavní roli

Pórek je v našich končinách oblíbená zelenina, která má v kuchyni mnoho využití. Můžete ji využít do základu spousty pokrmů, podobně jako cibuli, ale umí zahrát i hlavní...
Suroviny
Vývar:
rajče 1 ks
řapíkatý celer 2 ks
kousek petrželové natě
mrkev 2 ks
cibule 1 ks
sůl
Polévka:
větší pórek 1 ks
větší mrkev 1 ks
střední petržel 1 ks
větší šalotka 1 ks nebo půl cibule
řapíkatý celer 2 ks
česnek 2 menší stroužky
máslo 50 g
sůl, pepř
smetana, minimálně 30% (volitelné) 60 ml
zeleninový vývar 600–700 ml
hladkolistá petržel, dýňová semínka nebo oříšky, pomeranč na ozdobu
Postup
1

Vývar: Dejte vařit asi 850 ml vody. Zeleninu očistěte a rozkrojte na půlky.

2

Rozpalte pánev s nepřilnavým povrchem (nasucho) a zeleninu opečte, aby místy byla hnědá – jako na obrázku.

3

Poté vhoďte do vroucí vody, osolte a vařte 30–45 minut. Zeleninový vývar se může vařit naplno na rozdíl od vývarů masových.

4

Polévka: Pórek opláchněte a rozdělte na bílou část a zelenou část. Mrkev, řapík i petržel očistěte škrabkou a vše společně s bílou částí pórku nakrájejte na menší kousky (jako na obrázku).

5

Cibuli oloupejte a nasekejte na stejně velké kusy jako je zelenina. Zelenou část pórku také nasekejte, ale ponechte ji prozatím stranou. Česnek oloupejte a nasekejte na plátky.

6

Ve větším hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte nasekanou mrkev, celer, bílou část pórku a petržel a restujte asi 4 minuty na středním plameni. Poté přidejte cibuli a restujte ještě asi 3 minutky.

7

Nakonec přidejte česnek, opékejte ještě minutu a podlijte vývarem. Hrnec přikryjte pokličkou a vařte na vyšší stupeň asi 5–7 minut, dokud nebude zelenina měkká. Opravdu to netrvá dlouho.

8

Po této době přidejte zelenou část pórku a vařte přikryté ještě tak 3 minuty, dokud pórek nezměkne. Chce to hlídat, aby se nepřevařil, protože tím přichází o tu krásnou barvu. Osolte a lehce opepřete.

9

Polévku přelijte do mixéru a rozmixujte úplně dohladka. Použít můžete i tyčový mixér. Pokud chcete, nyní můžete přidat trochu smetany a ještě lehce vymixovat. Polévka bude mít díky vývaru plnou chuť, bude krásně hustá díky základu z kořenové zeleniny a bude mít krásnou svítivou barvičku, protože jsme zelenou část pórku přidali až nakonec. Nemusíte se bát, že by základ ze zeleniny potlačil chuť pórku, naopak, perfektně ji doplní, protože chuť pórku je velmi výrazná.

10

Na talíři polévku ozdobte podle své fantazie, výborná je také s máslovými krutony či zakápnutá pomerančovou šťávou.

Pórkový krém 2 Foto: Pórkový krém 3 Foto: Pórkový krém; foto: Cat & Cook

Cat & Cook Foto:

Cat & Cook

Na blogování nejvíce miluji čas strávený v kuchyni, jsem kuchařka a cukrářka každým coulem!

Můj blog klade velký důraz na kvalitu, ráda ve svých receptech popisuji původ tradičních jídel, kuchařských postupů a surovin. Naleznete zde tipy na dobré restaurace, potraviny i kuchyňské náčiní.

V blogování mi pomáhá moje chlupatá Minda – nelekejte se – jedná se o moji perskou kočku, proto název Cat & Cook  :-)

catandcook.cz alias Ivana Jindřichová

Článek

Nejlepší recepty na krémové polévky Foto:

20 receptů pro milovníky krémových polévek

Krémové polévky jsou velmi oblíbené. Jejich hladivá struktura je zvláště v zimě vyloženě příjemná. Krémovou polévku lze připravit z mnoha druhů zeleniny nebo luštěnin, a...
Videa

reklama

reklama