26 TOP receptů s křehkým pórkem v hlavní roli

Pórkový salát s vejcem Foto:
Pórkový salát s vejcem
Foto: isifa.com

Pórek je v našich končinách oblíbená zelenina, která má v kuchyni mnoho využití. Můžete ji využít do základu spousty pokrmů, podobně jako cibuli, ale umí zahrát i hlavní roli! A právě tyto recepty vám dnes představíme...

Pórek je velmi zdravý, plný prospěšných látek, vitaminů a vlákniny. Navíc je nízkokalorický, takže ho můžete sníst spoustu a svému tělu uděláte jen a jen radost. Také je velmi ekonomický, sníst se dá totiž celý, včetně zelených konců listů, v kterých je dokonce nejvíc vitaminů. Pokud vám ale úplné konce připadají už příliš chuťově výrazné nebo tuhé, určitě je nevyhazujte a raději je vhoďte do hrnce při vaření vývarů.

Z pórku se připravuje oblíbená polévka v mnoha různých variantách, skvělý je i jako velmi chutná příloha například k rybám. Pórek lze nakrájet na velké špalíky a péct společně s kuřetem, celé pórky můžete zapéct se sýrem nebo ugrilovat. Velmi oblíbený je pórek jako náplň do slaných koláčů. Každopádně neváhejte a užijte si sezonu mladého, křehkého pórku s jemnou chutí.

Nápadů na zpracování pórku máme spoustu a vy si jen vyberte, čím začít!

Recept

Grilovaný pórek se zálivkou vinaigrette  Foto:

Grilovaný pórek se zálivkou vinaigrette

Vyzkoušejte podávat pórek jako samostatnou přílohu. Dobře dochucený se hodí především k rybám a chutná naprosto skvěle!

Recept

Pórková polévka s chřestem a vlašskými ořechy Foto:

Pórková polévka s chřestem a vlašskými ořechy

Polévky z chřestu jsou extrémně populární, ale vyzkoušejte jeho chutě upozadit a jako hlavní ingredienci zvolte pórek.

Recept

Slaný koláč s pórkem a medvědím česnekem  Foto:

Slaný koláč s pórkem a medvědím česnekem

Slané koláče neboli quiche jsou čím dál tím oblíbenější, a není divu. Křehké, lehké a křupavé těsto a nekonečná variabilita náplní mu v moderní kuchyni zajišťují čestné...

Recept

Krémové kuře s pórkem a žampiony Foto:

Krémové kuře s pórkem a žampiony

K přípravě tohoto jídla stačí jediná pánev, jen několik ingrediencí a 30 minut vašeho času. Velmi rychlý recept, díky kterému z kuřecích prsíček vykouzlíte velmi chutnou...

Recept

Treska v mléčném pórku  Foto:

Treska v mléčném pórku

Pórek, jen zlehka podušený na másle a zahuštěný záklechtkou z mléka a mouky, přinese do vaší kuchyně velké vzrušení na mnoho večeří. Až ho ochutnáte, dočista zapomenete,...

Recept

Jarní pórková polévka s uzeným lososem Foto:

Jarní pórková polévka s uzeným lososem

Vykouzlete si jaro na talíři. Stačí vám k tomu opravdu málo – pórek, brambory, vývar, smetana, sůl, pepř a uzený lososovitý pstruh. Polévka je chuťově velmi jemná a s...

Recept

Pórkové tartaletky se sýrem Foto:

Pórkové tartaletky se sýrem

Tyto slané koláčky jsou nejlepší horké, právě vyndané z trouby. Ale i po vychladnutí vám budou chutnat. Skvělé na party, piknik nebo jako svačina do práce.

Recept

Houbové špízy po asijsku Foto:

Houbové špízy po asijsku

Že si grilování můžou užít i vegetariáni, vám dokáže Zdeněk Pohlreich v novém pořadu Rozpal to, šéfe! II. Tentokrát vám přinášíme recept na houbové špízy na grilu.

Recept

Polévka Vichyssoise  Foto:

Polévka Vichyssoise

Vichyssoise je krémová francouzská polévka z pórku, brambor, smetany a vývaru. Tradičně se podává zastudena, ale můžete ji servírovat i teplou.

Recept

Galetka s olivami, tymiánem a pórkem Foto:

Galetka s olivami, tymiánem a pórkem

Název tohoto pokrmu pochází z francouzského slova galette a jedná se o křupavé koláče, které mají zahnuté strany a střed zůstává volný, aby byla vidět náplň. Můžou se...

Recept

Pórkový salát s vejcem Foto:

Pórkový salát s vejcem

Tento salát můžete použít jako skvělý předkrm nebo přílohu.

Recept

Babiččino jarní dušené kuře  Foto:

Babiččino jarní dušené kuře

Máte-li babičku na venkově, která chová slepice a kuřata, máte vyhráno. Pokud ne, nezoufejte, i běžně dostupné masité kuře udělá pořádnou parádu. Pečením se zeleninou a...

Recept

Hrášková polévka s pórkem Foto:

Hrášková polévka s pórkem

Pokud byste chtěli čistě vegetariánskou verzi této polévky, stačí nahradit kuřecí vývar zeleninovým. Díky vejci a smetaně je navíc relativně sytá a může být výborným obědem.

Recept

Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou  Foto:

Cizrna na paprice se smetanovou omáčkou

Patří mezi vaše oblíbená jídla slepice na paprice, ale rádi byste jedli zdravější a lehčí jídla? Vyzkoušejte bezmasou cizrnovou verzi v bio kvalitě podle Hanky Zemanové.

Recept

Zapečená kaše se slaninou a pórkem Foto:

Zapečená kaše se slaninou a pórkem

Když nemáte pancettu, přidejte prorostlou slaninu nebo kostičky chorizo klobásy.

Recept

Pórkový koláč Foto:

Pórkový koláč

Slaný koláč ve stylu francouzského quiche můžete libovolně obměňovat a s náplněmi si kreativně pohrát. Je to skvělé pohoštění na party nebo třeba piknik. Pokud si chcete...

Recept

Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem Foto:

Pórkový krém s hlívou ústřičnou, řeřichou a konopným semínkem

Tento recept je jeden z těch úplně primitivních a oceníte ho především na podzim a v zimě, kdy pórek, brambory i hlívu bez problému koupíte v každém supermarketu.

Recept

Gratinovaný pórek se šunkou  Foto:

Gratinovaný pórek se šunkou

Báječné jídlo, které ocení nejen dospělí, ale i děti. Využijte sezonu, kdy je k mání výborný pórek, který se v tomto případě promění v hlavní hvězdu večeře, na níž si...

Recept

Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem  Foto:

Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem

V Itálii polentu po uvaření často ochucují čerstvým kvalitním máslem, parmazánem a olivovým olejem. V prodejnách zdravé výživy lze také koupit polentu jako hotový produkt,...

Recept

Pórkovo-bramborová polévka  Foto:

Pórkovo-bramborová polévka

Jedna z nejjednodušších polévek, která vás ale ohromí plnou chutí. Na tomto jídle si pochutnají děti i dospělí labužníci.

Recept

Quiche se slaninou a pórkem Foto:

Quiche se slaninou a pórkem

Rychlá příprava, velká variabilita náplní a skvělá chuť – to je quiche! Tentokrát zkuste efektní náplň z dlouhých stuh z pórku a slaniny. Nejenže to výtečně ladí dohromady...

Recept

Pórkové smaženky podle Ottolenghiho  Foto:

S Klárou v kuchyni: Pórkové smaženky podle Ottolenghiho

Ráda bych se s vámi podělila o recept z kuchařky Hojnost od mistra zeleninové kuchyně – Yotama Ottolenghiho. Tyto smaženky chutnají naprosto báječně a hodí se pro posezení...

Recept

 Kuřecí koláč se slaninou a pórkem Foto:

Kuřecí koláč se slaninou a pórkem

Kuřecí koláč je velmi chutné a efektní jídlo, zvlášť pokud ho připravíte v malých zapékacích mističkách na každou porci. Vyzkoušejte variantu se slaninou a pórkem...

Recept

Pórkový koláč s houbami a slaninou Foto:

Pórkový koláč s houbami a slaninou

Tento houbový koláč je jednodušší variací na francouzský quiche. Základem je totiž hotové listové těsto. Fantastická náplň plná chutí a vůní potěší především houbaře....

Recept

Zeleninový nákyp Foto:

Zeleninový nákyp

Bezlepkový nákyp, který si vás získá díky krémové konzistenci a zeleninové náplni. Pošmáknou si tak i vegetariáni.

Recept

Celozrnný špaldový koláč s pórkem Foto:

Celozrnný špaldový koláč s pórkem

Tradiční těsto na slané koláče je mnohem tučnější, a tím pádem také křehčí. Většinou se dává stejné množství másla a stejné množství mouky. Můžete to zkusit i s celozrnnou...

Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama