Pomazánka z křenu a jablka a pomazánka z pečené dýně

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Pomazánka z křenu a jablka a pomazánka z pečené dýně Foto:
Pomazánka z křenu a jablka a pomazánka z pečené dýně
Foto: Jezte česky

Pomazánky jsou ideální svačinka, ale můžou nahradit i večeři, když se vám nechce zrovna vařit. Pokud máte rádi ostřejší chutě, zvolte křenovou s jablky. Pro milovníky jemnějších chutí máme dýňovou variantu.

Suroviny
Pomazánka z křenu a jablka:
středně velké jablko 1 ks
nastrouhaný křen 1–2 lžíce
lučina 100 g
šťáva z citronu 1 lžička
sůl
Pomazánka z pečené dýně:
dužina z dýně Hokkaido 100 g
máslo 1 lžíce
cibule 1/2 ks
mletá skořice
sůl
Postup
1

Pomazánka z křenu a jablka: Jablko omyjte, zbavte jádřinců a i se slupkou nastrouhejte najemno. Křen pečlivě očistěte a také nastrouhejte.

2

Smíchejte s lučinou, zakápněte šťávou z citronu, aby vám jablko a křen nezhnědly, a dochuťte troškou soli. Podávejte s celozrnným pečivem.

3

Pomazánka z pečené dýně: Dýni rozkrojte, i se slupkou vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 ˚C dozlatova, přibližně 15–20 minut.

4

Na másle orestujte nasekanou cibulku, odstavte, přidejte upečenou dýni (již bez slupky) a vidličkou rozmačkejte.

5

Dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, mletou skořicí, solí a pepřem. Podávejte na celozrnném pečivu.

6

Prima tip: Místo dýně Hokkaido můžete použít také máslovou – je chuťově jemnější..

Pomazánka z křenu a jablka a pomazánka z pečené dýně Foto: Jezte česky

Pomazánka z křenu a jablka a pomazánka z pečené dýně. Foto: Jezte česky

 

Jezte českyJEZTE ČESKY– rok v naší kuchyni

Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.

Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.

Vydalo nakladatelství Smart Press

Videa

reklama

reklama