Pomalu pečená kachna s meruňkami a kaštany a křupavá dýně

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pomalu pečená kachna s meruňkami a kaštany a křupavá dýně  Foto:
Pomalu pečená kachna s meruňkami a kaštany a křupavá dýně
Foto: Hermína / Prima

Dokonalá podzimní pečínka, taková je kachna s kaštany, meruňkami a skořicí. A k ní si jako přílohu upečte křupavou dýni s tymiánem.

Sledujte novou kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
Kachna:
kachna 1 ks (cca 2 kg)
sůl 5 lžiček
meruňková zavařenina 5 lžic
sušené meruňky, pokrájené 10 ks
jedlé kaštany 15 ks
špetka mleté skořice
Dýně:
menší dýně Hokaido 1 ks
tymián
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Tato kachna se peče třináct hodin. Může vám to připadat neuvěřitelné, ale zkuste si to. Začněte večer – tím, že kachnu opláchnete a osušíte, odříznete tuk u biskupa a u krku, důkladně ji prosolíte (i zevnitř, vetřete sůl všude…) a dáte ji do pekáče. Podlijte ji cca centimetrem vody, přiklopte, a dejte na osm hodin do trouby, vyhřáté na 90 stupňů. Když tuhle první etapu přípravy (trvá cca pět minut) zvládnete udělat před půlnocí, můžete si jít v klidu lehnout, a na bod 2 nastoupit ráno v osm.

2

Po osmi hodinách zvyšte teplotu na 120 stupňů a nedivte se, že je kachna ještě úplně bledá – svou práci na její vnitřní struktuře už předchozí etapa odvedla. Znovu přiklopte a pečte dalších pět hodin, aniž byste se o kachnu jakkoliv starali (nepodlévejte, neubírejte tuk, atd.)

3

Zatímco se kachna dopéká, vyloupejte si kaštany. Do hrníčku si dejte meruňkovou marmeládu, rozmíchejte ji se sběračkou vypečeného tuku a skořicí, a touto směsí kachnu důkladně potřete. Přidejte k ní vyloupané kaštany, pokrájené meruňky a pečte další hodinu už odkryté, několikrát kachnu polijte vypečenou šťávou. Pokud po půlhodině nebude nabírat krásně zlatavou barvu, zvyšte teplotu na 140 stupňů. Pak už na ni občas pro jistotu koukněte, protože chcete mít kachnu s tou nejkrásnější zlatavou kůrkou…

Než se kachna dopeče, omyjte a rozpulte dýni, každou půlku položte řeznou stranou na prkénko a pokrájejte na podkovy. Dejte do pekáče, polijte olivovým olejem, posypejte solí, pepřem a tymiánem a rukama proházejte, aby byla dýně obalená ze všech stran olejem i kořením.

4

Přidejte pekáček s dýní do trouby k dopékající se kachně a pečte při stejné teplotě zhruba hodinu.

5

Až upečenou kachnu z trouby vyndáte a necháte ji dojít pod alobalem, rozpalte troubu na 220 °C a několik minut pečte dýni při vysoké teplotě, aby se udělala křupavá kůrka. Hotová dýně má lehce zahnědlé okraje, uvnitř je vláčná a sladká.

6

Servírujte vždy porci kachny s kaštany a meruňkami s podkovami křupavé dýně, zdobte čerstvým tymiánem.

Pomalu pečená kachna s meruňkami a kaštany a křupavá dýně  Foto:

Pomalu pečená kachna s meruňkami a kaštany a křupavá dýně                               Foto: Hermína / Prima

Kachny a husy kralují podzimní české kuchyni. V novém časopise Prima FRESH, který vychází už 12. listopadu, najdete 5 zajímavých receptů na přípravu husy. Kromě toho si tam můžete přečíst i rozhovor s Karolínou, domácí kuchařkou :)

Článek

Časopis Prima FRESH  Foto:

PŘEKVAPENÍ! Vydáváme časopis Prima FRESH

Kulinární web Prima Fresh spatřil světlo světa před rokem a půl a za tu dobu už si získal své stálé čtenáře. Proto jsme se rozhodli nadělit jim i sobě první letošní...
Videa

reklama

reklama