Piadine – chlebové placky z Emilia-Romagna

Doba přípravy:
Počet porcí: 8 ks
Piadine - chlebové placky z Emilia-Romagna  Foto:
Piadine - chlebové placky z Emilia-Romagna
Foto: kuchařka Vychytaná pizza

Piadina („malý talíř“) se tradičně peče na testu, tlusté rovné terakotové desce, kterou je obtížné koupit mimo Itálii. Nikdy testo nemažte olejem, protože musí být čisté a suché. Rozehřívejte ho pozvolna na mírném ohni a postupně plamen zesilujte na středně silný.

Místo testa můžete použít litinovou pánev nebo pánev se silným dnem. Nezapomeňte, že pánev musí být horká, než ji použijete. Dejte piadiny do složeného ubrousku, abyste je udrželi teplé a měkké do doby, než je budete servírovat. Podávejte je teplé a složené. Dovnitř vložte tenké plátky prosciutta nebo kolečka salámu.

Článek

Domácí pizza  Foto:

20x oblíbená pizza v různých provedeních

Pizza se v průběhu staletí stala skutečným fenoménem a je to jedno z jídel, o kterých lze říct, že je oblíbená na celém světě! Pečená placka z jednoduchého těsta obložená...
Suroviny
hladká mouka (nebo italská mouka typu 0 nebo 00) 500 g
jemná mořská sůl 1 špetka
dobrý olivový olej, změklé máslo nebo vepřové sádlo (srutto) 4 lžíce
teplá voda 200 ml
testo, litinová pánev nebo pánev se silným dnem
Postup
1

Prosejte mouku, kypřicí prášek do pečiva a sůl do velké mísy. Ve středu udělejte důlek, nalijte do něj olej a teplou vodu a vytvořte vláčné těsto. Jestliže bude těsto suché, přilijte další vodu. Hněťte těsto několik minut, dokud nebude hladké. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odpočívat při pokojové teplotě 30 minut.

2

Rozdělte těsto na 8 částí a přikryjte je obrácenou mísou. Vyválejte každou část do tenké kulaté placky o průměru 20 cm. Placky dejte na sebe a vložte mezi ně papír na pečení nebo potravinářskou fólii, nakonec je přikryjte potravinářskou fólií nebo vlhkou kuchyňskou utěrkou.

3

Rozehřívejte testo na sporáku, dokud nebude středně horké. Položte placku na horké testo a pečte ji 30–40 sekund, dokud se neobjeví hnědé skvrny na spodní straně. Otočte placku a pečte dalších 30 sekund, dokud i druhá strana nebude suchá a pokrytá hnědými skvrnami (jako tortilla nebo indické čapátí). Nepečte placky příliš dlouho, protože potom jsou suché a tvrdé.

4

Zatímco pečete zbytek placek, udržujte upečené placky teplé uvnitř složeného ubrousku nebo zabalené do alobalu a vložené do teplé trouby. Nejlepší je podávat je teplé.

Piadine - chlebové placky z Emilia-Romagna  Foto: Piadine – chlebové placky z Emilia-Romagna; foto: kuchařka Vychytaná pizza

Vychytaná pizza

Domácí klasická, sicilská a kvásková pizza, calzone a focaccia

kuchařka Vychytaná pizza Foto:

Maxine Clark

Pizza je nejoblíbenější fastfoodové jídlo na světě. Díky starým původním i moderním receptům, které jsou uvedeny v této knize, můžete ve své troubě připravit pizzu, calzone nebo focacciu, na které se člověku budou sbíhat sliny. Kromě toho můžete také připravit mnoho dalších výborných druhů italského pečiva.

Pro skutečné labužníky je pec na dřevo nutností, ale na přípravu skvělé pizzy všichni potřebují především základní kuchyňské náčiní, troubu – a své ruce! V knize jsou uvedeny důležité informace o pizze a základní postupy, jak ji připravit. Při čtení jistě pocítíte touhu upéct si vlastní. Kniha obsahuje podrobné pokyny pro přípravu základního těsta na pizzu, kváskového těsta a několika bezlepkových těst.

Vydalo nakladatelství Omega.

Recept

Oopsie - bezlepkové placky Foto:

Oopsie – bezlepkové placky

Pokud hledáte zajímavou alternativu chleba, vyzkoušejte tyto zdravé a bezlepkové placičky. Skvěle chutnají s pestem nebo různými pomazánkami. A příprava je opravdu snadná!
Videa

reklama

reklama