Pečené rozmáčklé brambory s parmazánem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Pečené rozmáčklé brambory s parmazánem  Foto:
Pečené rozmáčklé brambory s parmazánem
Foto: All

Tento recept bez bázně aspiruje na čestné místo ve vaší osobní kuchařce. Takto připravené brambory jsou jednoduše neodolatelné. Skvělé jako příloha k masu nebo rybě, ale obstojí i samostatně jako chuťovka.

Ideální směs koření na brambory obsahuje sůl, pepř, sušený česnek a bylinky, jako je šalvěj, rozmarýn, tymián a bobkový list. Pokud nemáte po ruce sušenou směs, klidně použijte čerstvé bylinky a česnek. Troška chilli zase dodá říz...

Suroviny
menší nové brambory 700 g
oblíbená směs koření s bylinkami
čerstvě nastrouhaný parmazán 30 g
Postup
1

Troubu předehřejte na 190–200 ˚C.

2

Brambory ve slupce očistěte, ale neloupejte a vařte v osolené vodě asi 15–20 minut. Vodu slijte a brambory nechte minutu až dvě oschnout.

3

Plech na pečení potřete olivovým olejem a pokropte jím i brambory. Plochým koncem šťouchadla na bramborovou kaši každou bramboru jemně rozmáčkněte na placku (opatrně, aby se nerozpadla). Placičky pokropte olivovým olejem a posypejte kořenicí směsí.

4

Pečte v troubě asi 40 minut, až budou brambory zlatavé a křupavé na okrajích. Placičky obraťte, pokapejte dalším olejem a posypte kořením. Pečte dalších asi 20 minut.

5

Plech vyndejte z trouby, brambory zasypte nastrouhaným parmazánem a vraťte asi na 2 minuty do trouby, aby se sýr rozpustil. Podávejte horké.

Pečené rozmáčklé brambory s parmazánem  Foto:

Videa

reklama

reklama