Pečené kuře s mandlovou nádivkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Kuře s nádivkou s mandlemi Foto:
Kuře s nádivkou s mandlemi
Foto: isifa.com

Tohle může být klasické kuře na neděli, na které budou vaše děti v dospělosti vzpomínat... Ale s klidným srdcem ho můžete udělat i pro slavnostní příležitost.

Suroviny
Maso
kuřata 2 celá
cibule 6 velkých
šťáva ze 2 citronů
sůl
pepř čerstvě mletý
šalvěj hrst lístků
Nádivka
bílý toustový chléb 3/4 balení
jarní cibulka 8 ks
hladkolistá petržel hrst
loupané mandle 200 g
máslo 200 g
sůl
pepř čerstvě mletý
Postup
1

Nejprve připravte nádivku. Chleba natrhejte na menší kousky a dejte do mixéru. Sekejte, až se vytvoří hrubá strouhanka. Vsypte ji do velké mísy. V mixéru si poté nasekejte petržel a mandle (nemusíte mixér po strouhance mýt). Na pánvi rozpusťte část másla a osmažte na něm slaninu dokřupava. Přidejte česnek a najemno nakrájené jarní cibulky a smažte ještě asi 5 minut. Přidejte do pánve zbytek másla a nechte ho rozpustit. Směs nalijte do mísy na strouhanku, přidejte petrželku s mandlemi a důkladně promíchejte. Dochuťte solí a pepřem.

2

Kuřata omyjte, osušte a zevnitř osolte. Do břišní dutiny napěchujte nádivku a otvor uzavřete párátky. Přendejte kuřata do velkého pekáče prsíčky nahoru. Kuchyňským provázkem svažte konce stehýnek k sobě. Kuřata polijte citronovou šťávou. Kolem kuřat naaranžujte cibule a kuře i cibule zacákejte olivovým olejem. Pořádně osolte a opepřete a nakonec posypte nahrubo natrhanými šalvějovými lístky.

3

Za častého podlévání pečte v troubě vyhřáté na 180 ˚C asi hodinu a půl. Sevírujte například s bramborovou kaší nebo s rýží.

4

Prima tip: Pokud chcete dosáhnout luxusnější chuti, použijte místo mandlí pekanové ořechy a kuřata podlijte sklenkou suchého bílého vína.

Videa

reklama

reklama