Pečené kuře s fenyklem a zázvorem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Pečené kuře s fenyklem a zázvorem Foto:
Pečené kuře s fenyklem a zázvorem
Foto: profimedia.cz

Oblíbené nedělní kuře zkuste upéct v novém kabátku. Pečený fenykl funguje i jako skvělá příloha, zázvor dodá vůni a šmrnc.

Suroviny
fenykl 3 bulvy
hladkolistá petržel 1/2 svazku
čerstvý zázvor 50 g
mírně solené máslo 100 g
kuře z volného chovu 1 ks
citron 2 ks
česnek 2 paličky
olivový olej 3 lžíce
kuřecí vývar 300 ml
sůl
čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Troubu předehřejte na 190 °C. Očistěte fenyklové bulvy, polovinu z nich jemně nasekejte včetně odstraněných jemných lístků. Druhou polovinu nakrájejte na klínky.

2

Smíchejte dohromady najemno nasekaný fenykl, petrželku, zázvor a máslo a dochuťte solí a pepřem. Prsty se dostaňte pod kůži na prsou a uvolněte ji až na konec stehýnek. Lžičkou naneste pod kůži na prsou a stehnech trochu fenyklové směsi. Zbytkem potřete kuřecí prsa. Kůži zatlačte zpět na původní místo. Pečte 30 minut.

3

Kuře obložte kousky citronu, klínky fenyklu a česnekem, pokropte olejem a pečte další 1¼ hodiny, dokud nebude celé kuře propečené. (Propíchněte nejtlustší část stehen špízem. Kuře je hotové, když vytéká čistá šťáva a není vidět žádné růžové maso.)

4

Přendejte kuře, fenykl a česnek na servírovací mísu a přikryjte je fólií potřenou máslem, aby zůstalo teplé. Z vypečené šťávy v pekáči seberte tuk a přidejte do něj trochu vývaru a crème fraîche. Přiveďte do varu a vařte 2 minuty. Omáčku podávejte s kuřetem.

Pečené kuře s fenyklem a zázvorem Foto:

Pečené kuře s fenyklem a zázvorem, foto: Profimedia.cz

Další porci receptů s fenyklem najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima Fresh:

Článek

Prima FRESH - podzim 2015  Foto:

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Dny se zkracují, po ránu se na loukách povalují chuchvalce mlhy a noci začínají přinášet chlad, který připomíná, že léto skutečně končí. Tahle chvíle si žádá oprášit...
Videa

reklama

reklama