Ořechová babka

Doba přípravy:
Ořechová babka Foto:
Ořechová babka
Foto: S vášní pro jídlo

Vyzkoušejte odložené kynutí při přípravě ořechové babky! Jestli nemáte rádi ořechovou náplň, můžete ji vyměnit třeba za makovou nebo jablečnou, ale základ na těsto se bude hodit vždycky.

Recept

Bezlepková ořechová bábovka Foto:

Bezlepková ořechová bábovka

Čas od času každý z nás dostane chuť na pořádnou klasickou ořechovou bábovku. Pěkně k čaji, poprášenou cukrem, s pořádným máslem a šťastnými vejci. Takovou nedělní...
Suroviny
cukr 50 g
sušené droždí 1/2 balíčku
špetka soli
mléko 70 ml
vejce 1 ks
změklé máslo 75 g + na vymazání formy
Náplň:
vlašské ořechy, mleté 170 g
mléko 150 ml
cukr 4 lžíce
strouhanka 2 lžíce
Postup
1

S pomalým kynutím je třeba začít už večer předem. V míse promíchejte mouku s cukrem, droždím a solí a hnětačem do nich zapracujte mléko, vejce a máslo.

2

Těsto hněťte tak 10 minut, než je z něj kompaktní koule. Mísu s těstem pak přikryjte utěrkou a dejte přes noc do lednice.

3

Druhý den těsto vyndejte z lednice a nechte ho přijít k pokojové teplotě, což trvá tak 1–2 hodiny.

4

Mezitím si připravte náplň: ořechy s cukrem a mlékem tak 5 minut povařte na plotně a nakonec zahustěte 1 až 2 lžícemi strouhanky. Náplň nechte zchladnout.

5

Těsto na pomoučené ploše rozválejte na obdélník o rozměrech asi 30 x 50 cm a rovnoměrně na něj rozprostřete náplň. Obdélník s náplní srolujte do ruličky (tak, že vznikne 50 cm dlouhá rulička), kterou po celé délce rozřízněte. Ty dvě poloviny obtočte okolo sebe navzájem do spirály.

6

Hotového šneka vmáčkněte do máslem vymazané chlebíčkové formy, kde ho nechte kynout ještě tak 2 hodiny. Nakynutou babku pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi 25–30 minut dozlatova, během pečení je možné vrch pomazat máslem, aby byla babka zlatavější.

Ořechová babka 2 Foto: Ořechová babka; foto: S vášní pro jídlo

S vášní pro jídlo Foto: S vášní pro jídlo

S vášní pro jídlo je inspirativní foodblog, který píše Kaya Kounová Roubíčková.

Dobré jídlo je její velkou vášní, takže není náhoda, že čas ji přivedl k psaní právě o něm. Velmi ráda připravuje jídla nenáročná, zato s maximálně vyladěnými chutěmi.

Na stránkách blogu svasniprojidlo.cz se s vámi dělí o to nejlepší, co v kuchyni vytvořila. Najdete zde rozmanitou kuchyni z celého světapřipravenou se špetkou hravosti a hlavně s vášní!

Videa

reklama

reklama