Bezlepková ořechová bábovka

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Bezlepková ořechová bábovka Foto:
Bezlepková ořechová bábovka
Foto: Vylízaný talíř

Čas od času každý z nás dostane chuť na pořádnou klasickou ořechovou bábovku. Pěkně k čaji, poprášenou cukrem, s pořádným máslem a šťastnými vejci. Takovou nedělní klasiku. Tahle verze s pohankovou moukou je bez lepku, ale návštěvám to hlásit nemusíte, určitě nepoznají, že jedí zdravou variaci.

Suroviny
cukr 20 dkg
máslo 20 dkg
mleté ořechy 15 dkg
pohanková mouka 35 dkg
mléko 250 ml
prášek do pečiva 1/2 sáčku
sníh z 5 bílků
Postup
1

Vymažte a vysypejte formu a předehřejte troubu na 180/160 stupňů.

2

Nejdříve utřete žloutky s cukrem a posléze i změklým máslem. Potom přidejte opatrně mléko a namleté ořechy.

3

Do jiné misky prosypte mouku s práškem do pečiva. Smíchejte v jedno těsto.

4

Na závěr ušlehejte sníh z bílků a opatrně ho vetřete ke zbylým ingrediencím. Nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečte asi hodinu (opatrně zkuste špejlí, když ji vytáhnete suchou, máte hotovo, jestliže na ní ještě ulpívají zbytky těsta, pečte ještě chvíli).

5

Bábovku vyklopte z formy a nechte dochladnout na mřížce.

Bezlepková ořechová bábovka Foto: Bezlepková ořechová bábovka, foto: Vylízaný talíř

Vylízaný talíř

Vylízaný talíř Foto:

Terezie chce na svém blogu www.vylizanytalir.cz ukázat, že hranice mezi zdravým a geniálně chutným jídlem neexistuje a že i hard core foodies si přijdou na své a zároveň budou jíst zdravě a cítit se o poznání lépe. Život v New Yorku ji nakazil používáním všech možných superfoods, ořechů, semínek, vhodnou kombinací zeleniny a hlavně vařením z kvalitních, opravdových, lokálních potravin.

Díky dlouhodobým zdravotním potížím má poměrně rozsáhlé znalosti o tom, jak správným jídlem svému tělu pomoci, aby fungovalo lépe, bez bolestí a omezení. Svoje recepty se snaží koncipovat tak, aby byly pokud možno časově nenáročné a zvládli jste je při klasické rodinné a pracovní honičce. Jejím cílem je především ukázat, že na bezlepkové dietě a "zdravém životním stylu" není nic děsivého, není to ortel smrti pod taktovkou mdlých a suchých pokrmů a že nemusíte rezignovat na dobrou paštičku a pořádně propečenou flákotu. Není ani nutriční specialistka ani kuchařka ani novinářka. Jídlo ji prostě jenom baví, a pokud bude vás bavit si o něm číst, bude to pro ni tou největší odměnou..

Vyzkoušejte i další skvělé bábovky:

Článek

Nejlepší recepty na bábovku Foto:

12 nejlepších receptů na bábovku

Pokud jste se alespoň jednou odhodlali upéct něco sladkého, je vysoká pravděpodobnost, že to byla právě bábovka. Snad nejtradičnější český moučník je totiž jednoduchý a...
Videa

reklama

reklama