Nakládaný ořechový sýr pikant

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 sklenice o objemu 350 g
Nakládaný ořechový sýr pikant  Foto:
Nakládaný ořechový sýr pikant
Foto: David Turecký pro Naložto

Máte-li chuť vyzkoušet něco nového a nejste ostřílení naložpáni nebo naložpaní, vydejte se na první cestu jedině s kravským sýrem. Není tak výrazný jako ovčí nebo kozí, nevzbuzuje žádné negativní emoce a odpustí vám případnou chuťovou rozpustilost doprovodných surovin.

Suroviny
přírodní měkký bio sýr (kravský) 150 g
bílá cibule 1 ks
červená paprika 1/2 ks
ajvar 2 lžíce
chilli pasta 1 lžička
česnek 1 stroužek
směs ořechů (vlašské, piniové)
sezamová semínka 1 lžíce
dýňová semínka 1 malá hrst
kurkuma 1 lžička
červený pepř 1 lžíce
nové koření 5 kuliček
mořská sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Čerstvý sýr rozřízněte podélně a prozatím odložte na talíř. Cibuli nakrájejte na kolečka, papriku na malé kostičky. V misce smíchejte ajvar s chilli pastou a česnekem a překrájený sýr pomažte touto kořenicí pastou. Ořechy a semínka promíchejte.

2

Vrstvěte ode dna – směs ořechů, nové koření, sýr pomazaný pikantní směsí, plátky cibule, paprika. Na tuto vrstvu namelte čerstvý pepř a sůl, lehce poprašte kurkumou. Dál už střídejte jen vrstvy ořechů a sýra, namazanou stanou dolů. Pokaždé jemně osolte a opepřete, na závěr ještě přidejte celý červený pepř.

3

Sýry zalijte olivovým olejem, uzavřete a nechte 3 dny rozležet při pokojové teplotě. Pikantní chutě se krásně rozleží. Servírujte sýr se všemi vrstvami zeleniny a oříšků, se kterými byl naložený.

Nakládaný ořechový sýr pikant  Foto: Nakládaný ořechový sýr pikant; Foto: David Turecký pro Naložto

NALOŽ TO – KUJME PI(C)KLE V KUCHYNI

Naložto Foto:

Daniela Turecká

Vášni nakládání propadla před dvěma lety a od té doby plní sklenicemi se slanými chuťovkami spíže vlastní rodiny i přátel. Z původní záliby se časem vyvinul větší projekt s e-shopem vhodných sklenic a doplňků k nakládání a unikátní kuchařka Nalož to, která se jako jediná věnuje nakládání sýrů, zeleniny a nejrůznějších specialit do sklenic.

Daniela pracuje jako produkční a dekor stylistka při focení, a tak se na vzniku kuchařky podílela od začátku do konce, všechna jídla sama připravila i nazdobila na focení, kterého se ujal její manžel – známý fotograf jídla a osobností David Turecký. Z jejich společné vášně pro nakládané dobroty se zrodila kuchařka plná lahůdek ve skle, kterými potěšíte sebe, své blízké i přátele a které především poslouží jako perfektní dárky pro všechny příležitosti.

A pokud byste se náhodou rozhodli s nakládáním na chvíli přestat, Daniela vám ukáže, jak kreativně lze prázdné sklenice využít.

Vydává Došel karamel s. r. o., kniha stojí 299 Kč, více na www.naloz-to.cz

Uložit

Videa

reklama

reklama